Mirisi, zlato i tamjan (1971)

Mirisi, zlato i tamjan (Originalni naziv)

drama

Bračni par koji njeguje zahtjevnu staricu biva uhvaćen u ispraznu životnu kolotečinu

 
Režija: Ante Babaja
Scenarij: Božidar Violić, Ante Babaja, Slobodan Novak
Uloge: Sven Lasta, Milka Podrug-Kokotović, Ivona Petri, Nataša Nešović

Filmografija

Babajin film metaforički prikazuje otuđenost suvremenih intelektualaca, a komorni ugođaj efektno naglašava sveopću atmosferu beznađa. Kao i u "Brezi", Babaja se i u ovdje bavi motivima smrti i raspadanja kao jedinim konstantama s tom razlikom da su ovoga puta u središtu priče intelektualci.

Na nekom jadranskom otoku, u malom gradiću, bračni par Mali (S. Lasta) i Draga (M. Podrug-Kokotović) njeguju nemoćnu i vrlo pobožnu staricu Madonu (I. Petri). Mali je bivši partizan koji je odlučio napustiti život u gradu, a Madona je bivša veleposjednica kojoj je novi režim oduzeo svu imovinu. Starica ne ustaje iz kreveta i vrlo je zahtjevna, a raspoloženja joj variraju od zapovjednog do zapomagajućeg. Uhvaćeni u kolotečinu ispraznog života u iščekivanju staričine smrti, Mali i Draga više i nemaju svoj život niti ikakav privatni sadržaj.

Jedan od najuglednijih hrvatskih redatelja Ante Babaja (Breza, Izgubljeni zavičaj) snimio je svoj treći igrani film, dramu "Mirisi, zlato i tamjan" (1971) prema romanu izvrsnog prozaika Slobodana Novaka s kojim je Babaja i inače često surađivao.

Vrhunske uloge ostvarili su Sven Lasta i Milka Podrug-Kokotović, a nepokretnoj starici glas je izvrsno 'posudila' Nada Subotić. Na vrhuncu stvaranja Ante Babaja je priliku za snimanje svoga sljedećeg dugometražnog filma, nažalost, čekao dugih devet godina.


Komentari (0)

Foto