Winnetou 3 (1965)

WINNETOU III (Originalni naziv)

vestern

Winnetou i Old Shatterhand spriječavaju razbojnike koji želi zaratiti bijelce i Indijance

 
Režija: Harald Reinl
Scenarij: Harald G. Petersson, J. Joachim Bartsch, Karla May
Uloge: Lex Barker, Pierre Brice, Rik Battaglia, Ralf Wolter, Carl Lange, ...

Filmografija

Atraktivan i zabavan špageti-vestern redatelja Haralda Reinla (Winnetou I i II, Kočije bogova), za distribuciju kojeg je tvrtka Constantin Film 1966. ovjenčana njemačkom filmskom nagradom Zlatni ekran, adaptacija je trećeg i posljednjeg romana njemačkog književnika Karla Maya o hrabrom apaškom poglavici Winnetouu.

Odlučni Old Shatterhand (L. Barker) iskusan je čovjek s granice, koji se s najboljim prijateljem, neustrašivim i mudrim Apašem Winnetouom (P. Brice) neumorno bori za mir i protiv kriminala. Kad shvate da bijele doseljenike sve više ugrožavaju napadi skupine razbojnika predvođenih pohlepnim i nemilosrdnim Rollinsom (R. Battaglia), Old Shatterhand i Winnetou će krenuti u akciju. Čini se da Rollins i njegovi plaćenici rade na izazivanju rata između bijelaca i Indijanaca, u čemu su im saveznici pripadnici pobunjenog indijanskog plemena Jicarilia predvođeni buntovnim poglavicom Bijelim Bizonom (D. Antonijević).

Rollins Indijance potkupljuje jeftinim viskijem, njegova nakana je da uz potporu korumpiranih političara i poslovnih ljudi doseljenicima otme što više zemlje, a potencijalni širi sukob dobro bi došao i guverneru Novog Meksika (C. Lange) koji kuje neke svoje planove. U akciji sprečavanja izbijanja većih sukoba Old Shatterhandu i Winnetouu će pomoći stari prijatelj Sam Hawkens (R. Wolter), a sve će se dodatno zakomplicirati kad opaki Rollins upavo Winnetouu podmetne ubojstvo sina Bijelog Bizona...

Posrijedi je naslov koji je u vrijeme premijere izazvao zabrinutost fanova proze Karla Maya i na njoj temeljenih filmova, jer se činilo da je to ujedno i završetak filmskog serijala o pustolovinama Old Shatterhanda i Winnetoua. No zabrinutosti nije bilo mjesta, jer je serijal već iste godine nastavljen filmom "Old Surehand" redatelja Alfreda Wohrera sa Stewartom Grangerom u glavnoj ulozi, dok je P. Brice (Zorro protiv Macistea, Među jastrebovima) opet odglumio Winnetoua.

I današnji je film većim dijelom sniman u Hrvatskoj, ponajviše u kanjonu rijeke Krke ali i na Plitvičkim jezerima, Grobničkom polju, Platku, u Obrovcu, Paklenici, Vrliki, Kistanjama te u Radmanovim Mlinicama kod Omiša. Scenografiju i ovdje, kao i u još šest filmova iz serijala, potpisuje ugledni scenarist, redatelj i dizajner produkcije Vladimir Tadej (Družba Pere Kvržice, Hajdučka vremena, Pakleni otok), redatelj druge ekipe je također cijenjeni redatelj Stipe Delić (Sutjeska, serije "Marija", "Nepokoreni grad"), a suproducent je Stipe Gurdulić (Deveti krug, Privatni poroci, vrline javne).

U sporednim i epizodnim ulogama nastupa niz popularnih hrvatskih i jugoslavenskih glumaca, od Mihe Baloha (Lov na jelene) i Ilije Ivezića (Lisice), do Aleksandra Gavrića (Kad budem mrtav i beo) i Slobodana Dimitrijevića (Novina). Riječ je o djelu koje poput svih špageti-vesterna na pomaknut način prikazuje Divlji zapad, naglasak stavljajući na efektno i zabavno prenaglašavanje i eksploataciju klišeja žanra vesterna.


Komentari (0)

Foto