Tajne ljudskog uma (2011)

INTO THE MIND (Originalni naziv)

dokumentarni

Dr. Michael Mosley otkriva nekonvencionalne terapije i eksperimente na području neuroznanosti

 
Režija: Michael Mosley
Scenarij: Michael Mosley
Uloge:

Filmografija

Zašto mozak fascinira znanost? Michael Mosley otkriva opasne psihološke eksperimente, nekonvencionalne terapije i najnovija postignuća na području neuroznanosti: sve što je obilježilo čovjekova nastojanja da pronikne u tajnu ljudskog mozga i njime manipulira.

U prvom dijelu ove nevjerojatno zanimljive serije Michael prati razvoj znanstvenog istraživanja ljudskih osjećaja. Bavi se potresnom pričom o pokusima Johna B. Watsona na petomjesečnom djetetu i jezivim eksperimentima Harryja Harlowa na majmunskim mladuncima.

U drugoj epizodi Michael ponire u mračnu povijest kontrole uma: otkriva teorije i tehnike koje su znanstvenici razradili ne bi li čovjeku prodrli u misli, promijenili mu sjećanja pa čak i uvjerenja. Istražuje CIA-in projekt za kontrolu uma, eksperimente iz pedesetih godina 20. stoljeća s tehnikom lišavanja osjetila koja "slama čovjeka u roku od 24 sata", ali i kako suvremena znanost u pitanje dovodi naše poimanje slobodne volje.

U posljednjoj epizodi Michael istražuje terapije koje su propisivali za liječenje moždanih oboljenja: elektrošokove, psihokirurgiju i psihofarmakologiju. Razmotrit će otkriće čudesnog antipsihotika klorpromazina i gledati kako bolesniku odstranjuju pola mozga u svrhu liječenja rijetkog oblika epilepsije.

Tijekom cijele serije Michael razotkriva kako su u ime znanosti provođeni neobični i takoreći nevjerojatni eksperimenti. I sâm će se podvrgnuti pokusima i promatrati najsuvremenija istraživanja koja osporavaju uvriježene predodžbe o čovjekovoj osobnosti.


Komentari (0)

Foto