Gospodin i gospođa Smith (2005)

MR. & MRS. SMITH (Originalni naziv)

akcija komedija triler

Monotoni bračni par iznenadi se spoznajom da su oboje plaćeni ubojice

 
Režija: Doug Liman
Scenarij: Simon Kinberg
Uloge: Brad Pitt, Angelina Jolie, Vince Vaughn, Adam Brody, Kerry Washington, ...

Filmografija

Svi koji tvrde da je uspjeh filma "Gospodin i gospođa Smith" vezan uz kemiju središnjeg glumačkog para u pravu su. Naime, Brad Pitt i Angelina Jolie koji tumače naslovne junake započeli su svoju sadašnju vezu upravo na snimanju filma uvelike prenijevši stvarni emotivni naboj na likove koje glume. Film je zbog svojih zvijezda uoči svjetske premijere dobio neviđeni medijski publicitet što je svakako doprinijelo da se "Gospodin i gospođa Smith" nađu te godine među najgledanijim kinofilmovima u svijetu.

Supružnici John (B. Pitt) i Jane Smith (A. Jolie) upoznali su se prije nekoliko godina u Bogoti, zaljubili na prvi pogled i otpočeli naoko sretan brak. Kako John radi u uspješnoj građevinskoj tvrtki, a Jane na Wall Streetu, oboje uživaju u svojoj luksuzno namještenoj kući povremeno posjećujući prve susjede Suzy (R. Huntley) i Martina (C. Weitz). Početnu je zaljubljenost zamijenila rutina te se Smithovi obrate bračnom savjetniku kako bi spasili svoj brak. U međuvremenu John i Jane ne znajući jedno za drugo rade svoje prave poslove. Oni su, naime, plaćeni ubojice s lažnim identitetima čiji će se putovi ispreplesti kada oboje dobiju isti zadatak vezan uz agenta Benjamina Danza (A. Brody)...
B. Pitt (Dvanaest majmuna, Sedam) se u projekt uključio između rada na filmovima "Oceanovih dvanaest" i "Babel", a njegova družica nagrađena Oscarom (Prekinuta mladost) nakon ne osobito dobrih ocjena angažmana u filmovima "Tomb Raider: Kolijevka života" i "Aleksandar". Stoga je film više koristio glavnoj glumici, nego li glumcu, dok su nakon njega oboje postali najprivlačniji zvjezdani par. Kuriozitet je da je film nastao na temelju magistarskog rada scenarista Simona Kinberga (xXx: State of the Union, X-Men: Posljednja fronta) dok se režije prihvatio Doug Liman, cijenjen i zbog svojih nezavisnih filmova (Swingers, Go), i zbog svog hita "Bourneov identitet". Film varira otprije poznati zaplet o pojedincima lažnih identiteta koji su u biti prava suprotnost onome za što se izdaju. Iako se film zove isto kao i film Alfreda Hitchcocka iz 1941. s Carole Lombard i Robertom Montgomeryjem, priča je drukčija, ali zato podsjeća na hitove "Čast Prizzijevih", "Istinite laži" i "Rat Roseovih".
U pitanju je vrhunska akcijska razbibriga koja osim spektakularne akcije plijeni duhovitim nadmudrivanjem središnjeg junaka i junakinje te dopadljivim aluzijama na rješavanje bračnih problema. U tom se smislu nastupima B. Pitta i A. Jolie nema što prigovoriti, baš kao ni ostatku glumačke ekipe. Nju čine V. Vaughn koji je u isto vrijeme zabilježio nekoliko velikih kinohitova (Lovci na djeveruše, Prekid), zatim A. Brody, poznat iz serije za mlade O.C., K. Washington (Posljednji škotski kralj, Ray), te K. David (The Tiger Woods Story, Riddickove kronike). Film je nominiran za strukovne nagrade, dok mu je MTV Movie Award pripala za najbolju tučnjavu. Ove je godine redatelj Doug Liman pokrenuo TV inačicu svoje priče pri čemu u istoimenoj seriji naslovni par tumače Martin Henderson i Jordana Brewster.

Komentari (0)

Foto