Zaljubljene žene (1969)

WOMEN IN LOVE (Originalni naziv)

drama romantika erotika

Film razmatra prirodu ljubavnih, seksualnih i prijateljskih odnosa između četvoro ljudi

 
Režija: Ken Russell
Scenarij: Larry Kramer, D.H. Lawrence
Uloge: Alan Bates, Oliver Reed, Glenda Jackson, Jennie Linden, Eleanor Bron, ...

Filmografija

Engleska dvadesetih godina 19. stoljeća. Sestre Gudrun i Ursula Brangwen upoznaju dvojicu prijatelja, školskog inspektora Ruperta Birkina i industrijalca Geralda Cricha. Gudrun započne ljubavni odnos s Geraldom, a Rupert s Ursulom. Dok Ursula želi jednostavan i trajan ljubavni odnos, Rupert nije zadovoljan tako usko shvaćenim poimanjem ljubavi, a osim toga smatra da je prijateljski odnos dvojice muškaraca jednako vrijedan kao i ljubavni odnos muškarca i žene...

Gerald je ljubavne odnose sklon promatrati kao ekvivalentne vlasničkima i nikako da u njima pronađe ispunjenje, dok Gudrun u svom doživljaju ljubavnih relacija povezuje korisnost i beskompromisnu iskrenost, praćenu intenzivnom senzualnošću...

"Zaljubljene žene" prvi je veliki uspjeh kontroverznog britanskog filmaša K. Russella (Demoni, Divlji Mesija, Mahler, Tommy, Valentino, Korijeni priviđenja, Gothic, Duga, Kurva), kojim je demonstrirao značajke karakteristične za najveći dio njegova opusa: intenzivan interes za erotsko-seksualnu tematiku, ekspresivan vizualni stil, sklonost tzv. narativnoj razlomljenosti.

Slavni predložak D. H. Lawrencea prenesen je na filmsko platno u svoj svojoj otvorenosti, kako u pogledu razmatranja prirode ljubavnih, seksualnih i prijateljskih odnosa, ljubavi i braka, tako i potencijalne, no vrlo jasne biseksualnosti kao legitimne erotske orijentacije. Modernističkog izričaja, iznimne senzualnosti i tematsko-idejnog sloja koji je danas jednako aktualan kao i u doba snimanje filma, "Zaljubljene žene" prava je poslastica za filmofile istančanijeg ukusa.

Glenda Jackson za svoju je iznimnu interpretaciju nagrađena Oscarom kao prva glumica koja je tu nagradu dobila za ulogu koja uključuje obnaženost, a nominirani su bili i režija te fotografija. Jackson je bila nominirana i za Zlatni globus, kao i Russell za režiju, a njime se okitio sam film u kategoriji najboljeg stranog filma na engleskom jeziku.


Komentari (0)

Foto