utorak, 02.04.2024 20:05

Podzemna vojska (2021)

The Underground Army (Originalni naziv)

dokumentarni

Priča o podzemnoj poljskoj državi

sez.1 ep.1Istražujemo invaziju na Poljsku na početku Drugog svjetskog rata i stvaranje podzemne vojske, pokreta otpora koji je izrastao u najmoćniji takav pokret u Europi.
 

Ovo je priča o podzemnoj poljskoj državi, najvećoj skupini antihitlerovskih gerila u okupiranoj Europi. Doznajemo kako su pokazali silnu izdržljivost te promijenili tijek Drugog svjetskog rata.

Četverodijelna serija koja donosi nevjerojatnu priču o podzemnoj poljskoj državi, najvećoj skupini antihitlerovskih gerila u okupiranoj Europi. Snimana u Poljskoj, ova serija otkriva presudnu ulogu koju je podzemni pokret odigrao u prikupljanju obavještajnih podataka, komunikaciji sa Saveznicima i potkopavanju njemačkog ratnog stroja. Serija je popraćena arhivskim snimkama, od kojih su neke prvi put prikazane izvan Poljske, kao i pisanim i snimljenih izvješćima iz prve ruke, stručnim mišljenjem uglednih povjesničara, uključujući Pawela Ukielskog, zamjenika upravitelja Muzeja varšavskog ustanka, i profesora Rafala Wnuka s Instituta za povijest Poljske akademije znanosti. Serija također otkriva kako je poljski podzemni pokret pokazao nevjerojatnu izdržljivost suočen s nacističkim zvjerstvima te kako su njegove akcije promijenile tijek Drugog svjetskog rata.

Komentari (0)

Foto