Lenny (1974)

LENNY (Originalni naziv)

drama biografski

Biografska priča o najkontroverznijem američkom zabavljaču Lennyu Bruceu (D. Hoffman)

 
Režija: Bob Fosse
Scenarij: Julian Barry
Uloge: Dustin Hoffman, Valerie Perrine, Jan Miner, Stanley Beck

Filmografija

Najkontroverzniji, ali i najutjecajniji američki zabavljač pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća Lenny Bruce (D. Hoffman) u svojim je nastupima u klubovima išao manje na humor, a znatno više na satiru i provokaciju ustaljenih društvenih normi na raznim područjima od seksa do politike, ukazujući na hipokriziju i vlasti i pojedinaca koji imaju moć...

To mu je relativno brzo donijelo i popularnost i znatan novac, ali i probleme sa zabranama, uhićenjima i sudovima, te siromaštvo i ranu smrt od predoziranja. Iako je i "Lenny" (šest nominacija za Oscara, najbolja glavna ženska uloga Valerie Perrine u Cannesu) poput "Cabareta" (1972) ili "All That Jazz" (1979) osvojio mnoga značajna priznanja, Boba Fossea se najčešće nije tretiralo kao iznimnog filmskog autora, nego ponajviše kao neobičnog i relativno uspješnog redatelja s tri vrlo zanimljiva, ali ne i potpuno vrhunska filma, dok je puno poštovanje stekao prvenstveno kao sjajan koreograf (a ponekad i plesač), i to čak više u kazalištu nego na filmu.
To je ipak nepravda, jer i "Lenny" otkriva autora s potpuno osmišljenim filmskim izrazom koji je do kraja dosljedno proveden. Film je strukturiran kao pseudodokumentarac u kojem nakon smrti Lennyja Brucea o njegovoj karijeri i znatno manje o njegovom privatnom životu govore njegova supruga striptizeta Honey (V. Perrine), majka Sally Marr (J. Miner) i njegov menadžer Stanley Beck (S. Beck). Fosse se opredijelio za efektnu crno-bijelu fotografiju (sjajni snimatelj Bruce Surtees) s mnogo krupnih kadrova u kojima je često osvjetljeno lice prema tamnoj pozadini, što je sjajnim tumačima glavnih uloga Dustinu Hoffmanu i Valerie Perrine omogućilo da ostvare vrlo dojmljive i životne interpretacije koje su znatno podigle vrijednost cjeline filma.

Komentari (2)

Foto