Bijeli pijesak (1992)

WHITE SANDS (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Zamjenik šerifa preuzme identitet ubijenog i odluči se ubaciti u opasni kriminalni svijet

 
Režija: Roger Donaldson
Scenarij: Donald Payne
Uloge: Willerm Dafoe, Mary Elizabeth Mastrantonio, Mickey Rourke, ...

Filmografija

"Bijeli pijesak" jedan je od zapaženijih krimića odnosno trilera s početka devedesetih, kad njegova vrijednost, međutim, ipak nije potpuno uočena i shvaćena. Iz današnje perspektive film se doima kao intrigantno, na trenutke vrlo lucidno razmatranje problema identiteta i mogućnosti njegova odabira, koje na svoj način komunicira s glasovitim, ponovno aktualnim ostvarenjem Michelangela Antonionija "Profesija: reporter".

U pustinji je pronađen mrtav čovjek s kovčegom u kojem se nalazi pola milijuna dolara. Lokalni zamjenik šerifa Ray Dolezal (Willerm Dafoe) započne istragu te utvrdivši identitet ubijenog i pronašavši neke tragove odluči ubaciti se u opasni kriminalni svijet. Preuzme identitet ubijenog i upozna karizmatičnog kriminalca Gormana Lennoxa (Mickey Rourke) koji ga poveže s trgovcima oružjem. Tu je privlačna i imućna Lana Bodine (Mary Elizabeth Mastrantonio), koja je poznavala čovjeka čiji je identitet Ray preuzeo...
Scenarij je potpisao Daniel Payne, koji je zaslužan za niz epizoda nekad silno popularne TV serije Poroci Miamija, a kasnije je, među ostalim, bio koscenarist nove verzije klasičnog filma "Mandžurijski kandidat", dok je režija djelo Novozelanđanina australskog porijekla Rogera Donaldsona, koji je potpisao niz popularnih filmova (Bounty, Bez izlaza, Danteov vrh).
Payne i Donaldson kreirali su uzbudljiv film zapletene priče, izražajnih likova, vrsnog vizualnog oblikovanja i dojmljive atmosfere, a velik doprinos dao je i sjajan glumački ansambl. Predvode ga kultni W. Dafoe (Vatrene ulice, Živjeti i umrijeti u L. A.-u, Platoon - vod smrti, Spider-Man), legendarni M. Rourke (Restoran, Devet i pol tjedana, Godina zmaja, Angelovo srce, Sin City) i u ono doba vrlo prestižna M. E. Mastrantonio (Lice s ožiljkom, Boja novca, Bezdan), a u jednoj od prvih istaknutijih uloga izvrstan je i Samuel L. Jackson (Groznica džungle, Pakleni šund, Umri muški 3, Jackie Brown). Spomenimo i da je u maloj, no izražajnoj roli Rayeve supruge nastupila i prva supruga Toma Cruisea, Mimi Rogers (Detektiv i dama, Ogrlica), koja međutim nije potpisana ni na najavnoj ni na odjavnoj špici, vjerojatno stoga što joj je uloga previše izrezana u montaži.

Komentari (3)

Foto