Deset odmetnika (1955)

TEN WANTED MEN (Originalni naziv)

vestern

Pruživši utočište ljubavnici moćnog zemljoposjednika rančer se nađe na meti revolveraša

 
Režija: H. Bruce Humberstone
Scenarij: Irving Ravetch, Harriet Frank Jr., Kenneth Gamet
Uloge: Randolph Scott, Richard Boone, Jocelyn Brando, Donna Martell, Skip Homeier...

Filmografija

Zabavan i atraktivan klasičan vestern redatelja H. Brucea Humberstonea (Charlie Chan na Olimpijadi, Tarzan i izgubljeni safari), veterana holivudskog B-filma specijaliziranog za režije krimića, melodrama i mjuzikala, još je jedno prepoznatljivo ostvarenje u karijeri Randolpha Scotta, tijekom 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća ikone B-vesterna

Markantni John Stewart (R. Scott) bogati je rančer odlučan da u gradu koji je dijelom i sam podigao, a koji je smješten u Arizoni nedaleko granice s Meksikom, pod svaku cijenu osigura red i mir. U grad je iz Ohija doselio Johnov brat Adam (L. Matthews), odvjetnik koji sa sinom Howiem (S. Homeier) ima zadatak osigurati poštovanje i provođenje zakona. U tom smislu najviše problema svoj trojici stvara moćni zemljoposjednik Wick Campbell (R. Boone), vlasnik gradskog saluna koji otvoreno mrzi Johna i koji zlostavlja svoju ljubavnicu, privlačnu i temperamentnu Meksikanku Mariju Seguru (D. Martell).

Kad Maria pobjegne od agresivnog Campbella te zaštitu potraži na Johnovu ranču, bijesni i ljubomorni zemljoposjednik odluči angažirati profesionalne revolveraše koji će ubiti Johna i preuzeti njegov ranč. Revolveraši koje predvode Frank Scavo (L. Gordon) i Al Drucker (L. Van Cleef) ubrzo počnu krasti Johnovu stoku i ubijati druge rančere...

Sve do kasnih 50-ih Scott je bio jedna od najpopularnijih zvijezda vesterna, a taj je status stekao ponajviše zahvaljujući nizu filmova koje je realizirao s kultnim redateljem Buddom Boetticherom. Njihova je suradnja započela naslovom "Seven Men from Now" (1956), a nastavila se izvrsnim ostvarenjima poput "The Tall T", "Postaja Komanča", "Odluka u sumrak" i "Buchanan jaše sam". S druge strane, redatelj Bruce H. Humberstone je prva iskustva stjecao kao pomoćni redatelj na filmovima Freda Nibloa, Kinga Vidora i Allana Dwana, da bi se konačno afirmirao na serijalima o Charlieju Chanu i kralju džungle Tarzanu.

Njihov današnji projekt razmjerno je konvencionalno ostvarenje koje se striktno pridržava žanrovskih klišeja, no kojem ne nedostaje uzbuđenja, intrigantnosti i šarma. Partneri R. Scotta su R. Boone (Hombre, Posljednji hitac) i J. Brando (Velika žega, serija "Alfred Hitchcock predstavlja"), a u sporednim ulogama nastupaju kasnije slavni D. Weaver (Dvoboj, serija "Šerif u New Yorku") i L. Van Cleef (Dobar, loš, zao, Bijeg iz New Yorka).


Komentari (0)

Foto