Ubiti kralja (2003)

TO KILL A KING (Originalni naziv)

drama ratni

Sukob kralja i parlamenta koji želi ogranišiti monarhovu samovolju bjesni u krvavom ratu

 
Režija: Mike Barker
Scenarij: Jenny Mayhew
Uloge: Tim Roth, Dougray Scott, Olivia Williams, James Bolam, Corin Regrave, ...

Filmografija

Film je režirao Britanac Mike Barker koji u posljednje vrijeme snima filmove s hollywoodskim glumicama u glavnim ulogama. Ovdje su u središtu priče muški likovi, pa tako Cromwella tumači Barkerov sunarodnjak T. Roth, a Fairfaxa njegov mlađi kolega D. Scott. Roth i Scott izvrsno portretiraju povijesne ličnosti uspješno generirajući spoj njihove međusobne privrženosti i kasnijeg rivaliteta. Kralja Karla I. tumači R. Everett, Denzila Hollesa koji se potajno dogovarao s kraljem britanska TV zvijezda J. Bolam (serija When the Boat Comes In), dok je najbolje ocijenjena O. Williams u ulozi Fairfaxove

Engleska, 1645. Zbog sukoba kralja Karla I. (R. Everett) i parlamenta koji nastoji ograničiti monarhovu samovolju, zemlja već tri godine grca u krvavu građanskom ratu. Na strani parlamenta zajedno se bore general Thomas Fairfax (D. Scott) i njegov najbliži suradnik Oliver Cromwell (T. Roth). Nakon što snage parlamenta poraze kraljevu vojsku kod Nasebyja, kralj je zatočen pri čemu se Fairfax i Cromwell počnu sporiti oko njegove sudbine. Kralj preko Fairfaxove supruge Anne (O. Williams) nastoji izmoliti milostivo rješenje, ali se tomu oštro protivi Cromwell uvjeren da je kraljev život nespojiv s uspjehom revolucije.
Od 1642. do 1652. u Engleskoj je bijesnio građanski rat koji je ujedno bio i građanska revolucija. Protivnici na početku sukoba - monarhija utjelovljena u kralju Karlu I. i snage tzv. Dugog parlamenta koji je tražio nadzor nad kraljevom vlašću - na završetku rata uspostavili su ravnotežu pri čemu je monarhija restaurirana, ali s bitno ograničenim kraljevim ovlastima i sa središnjom ulogom parlamenta u političkom životu zemlje.
Na strani revolucionara borili su se Oliver Cromwell, kasniji lord-protektor Engleske, i njegov suradnik general Thomas Fairfax koji su se 1645., kada je porazom kralja Karla I. u bici kod Naesbyja završena prva faza rata, sukobili oko kraljeve sudbine. Cromwell je zahtijevao kraljevu smrt, dok se Fairfax zalagao za pomirljivije rješenje. O tim burnim vremenima i političkim spletkama u najvišim krugovima engleske vlasti sredinom 17. stoljeća govori ova britanska povijesna drama.

Komentari (0)

Foto