Južni okrug (2011)

SOUTH RIDING (Originalni naziv)

drama

Serijal prati svakodnevne životne probleme male jorkširske zajednice 30-ih godina prošlog stoljeća

 
Režija: Diarmuid Lawrence
Scenarij: Andrew Davies, Winifred Holtby
Uloge: Anna Maxwell Martin, David Morrissey, Penelope Wilton, Katherine McGolpin, ...

Filmografija

Andew Davies udahnuo je život klasičnom romanu 20. stoljeća autorice Winifred Holtby, u ovom detaljnom i opsežnom prikazu jorkširske zajednice 30-ih godina prošlog stoljeća, koja na iznenađujući i svjež način odražava našu današnjicu.

Sarah Burton vraća se iz Londona u svoje rodno mjesto South Riding, u Yorkshireu, negdje za vrijeme dugog poratnog razdoblja nakon Prvog svjetskog rata.

Izgubivši priliku za udaju i majčinstvo pogibijom svog zaručnika na bojištu, Sarah postaje suvremena zaposlena žena. U svojim tridesetima prihvaća mjesto ravnateljice djevojačke srednje škole koja se našla u neprilikama. Ambiciozna, strastvena i gorljiva, spremna je preuzeti nadzor nad svojim životom i živjeti ga punim plućima.
Dok Britanija izlazi iz Velike depresije, Robert Carne sazna da mu prijeti financijska propast, iako se to na prvi pogled čini nevjerojatnim. Njegova je obitelj stoljećima obrađivala zemlju South Ridinga te je poljoprivrednu krizu trebao prebroditi zahvaljujući višegeneracijskom obiteljskom bogatstvu. No Carne, čovjek progonjen uspomenama na svoju tragičnu ljubav, većinu je prihoda od obrade zemlje potrošio u posljednjih 20 godina pokušavajući izbrisati osjećaj krivnje zbog žene za koju vjeruje da ju je uništio. Kad se Sarah sukobi sa zgodnim zemljoposjednikom, progonjenim vlastitom prošlošću, dolazi do sraza prošlosti i sadašnjosti. Ostali se pripadnici ove male zajednice bore s vlastitim problemima.

Četrnaestogodišnja Lydia živi u teškim uvjetima te otkriva da je nastavak njezinog školovanja doveden u pitanje nakon što joj majka umre a društvo okrene leđa. Gđica Sigglesthwaite, nesposobna nastavnica prirodnih znanosti, s mukom nastoji održati disciplinu u svom razredu. Metodističkog svećenika i vijećnika Hugginsa razdire krivnja zbog pohotnih misli a uz to je uvučen u pokvarene političke igre, dok Joe Astell daje sve od sebe da Sarah zavoli njega umjesto Carnea. Vizualno raskošan, prožet suosjećanjem i suvremene tematike, South Riding je priča o maloj zajednici čije pripadnike more tako nam bliske brige: politika, recesija i ljubav; priča koja u svojoj konačnici ističe neuništivost ljudskog duha.

Serija je 2011. osvojila BAFTA-u u kategoriji najbolje fotografije, a bila je još nominirana u kategorijama najbolje glumice (Anna Maxwell Martin) i naboljeg zvuka.

Jeste li znali?

Djelomično zasnovan na autoričinom nastavničkom iskustvu i njezinim uspomenama na odrastanje u East Ridingu, South Riding je tipični feministički roman koji portretira sve slojeve engleskog društva, od plemića do radnika, kao i odraz odluka lokalnih vlasti na njihove živote.

"Ono što mi se najviše sviđa kod South Ridinga jest njegova suvremenost i aktualnost, iako je napisan i smješten u tridesete godine prošlog stoljeća. K tome obiluje raskošnim humorom te sjajnim, izvrsno odigranim sporednim likovima. Čini mi se kao da smo ponovo otkrili zaboravljeno remek-djelo."
Andrew Davies, scenarist


Komentari (0)

Foto