Ponovno 18! (1988)

18 AGAIN! (Originalni naziv)

komedija fantastika

Nakon prometne nesreće djed i unuk zamjene duše

 
Režija: Paul Flaherty
Scenarij: Josh Goldstein, Jonathan Prince
Uloge: George Burns, Charlie Schlatter, Tony Roberts, Anita Morris, Miriam Flynn...

Filmografija

Osamnaestogodišnji David Watson (C. Schlatter) šeprtljavi je student ekonomije koji je neprestano na udaru svojih arogantnih kolega. Jedini mu je prijatelj vršnjak Barrett (P. Shore), a tiha patnja djevojka Robin (J. Runyon). S druge strane ni njegov ga otac Arnold (T. Roberts) ne shvaća ozbiljno, premda Arnold ni sam ne nalazi zajednički jezik s vlastitim ocem, osamdesetjednogodišnjim bogatašem Jackom (G. Burns)...

Nakon što Jack na proslavi svog rođendana ugasi svjećice na torti, djed i unuk krenu na zajedničku vožnju, ali se dogodi teška prometna nesreća. Jack se u bolnici probudi u Davidovu tijelu, dok je Davidov duh zarobljen u Jacku koji je pao u komu. Zaprepašten onim što mu se dogodilo, Jack počne vješto koristiti novonastalu situaciju...

Potkraj 1980-ih u američkim su kinima zaredali filmovi koji su tematizirali čudesne zamjene tijela. Među njima je najpoznatiji hit "Veliki" redateljice Penny Marshall s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi, dok se tom društvu (Vice Versa, Like Father Like Son, Dream a Little Dream) pridružila i fantastična komedija "18 Again!". Ambiciozno zamišljen film režirao je višestruki dobitnik Emmyja Paul Flaherty (Muppets Tonight, SCTV Network 90), dok su se u središtu priče našli jedan djed i jedan unuk.

Osmišljen oko generacijskih, preferencijskih i karakternih opreka svojih središnjih likova, film dopadljivo varira prokušani zaplet, a najdojmljiviji je u nastupima svoje raspoložene glumačke ekipe.

Tako osamdesetjednogodišnjeg Jacka tumači oskarovac G. Burns (The Sunshine Boys, Going in Style) koji je u filmu nastupio u svojoj 92. godini (preminuo je 1996. navršivši stotu) što mu nije bila nikakva prepreka za itekako poletan i duhovit nastup. Njegovog unuka Davida glumi nesuđena mladenačka zvijezda C. Schlatter (Heartbreak Hotel, Sunset Heat), dok su u ostalim ulogama još jedan vremešni laureat Američke filmske akademije R. Buttons (Sajonara, I konje ubijaju, zar ne?,) zatim M. Flynn (Lonely Hearts, serija Pod kaznom do smrti), A. Morris (Blue City, Aria) te popularni stand-up komičar P. Shore (Encino Man, Son in Law).


Komentari (0)

Foto