Nikola Tesla (1976)

Nikola Tesla (Originalni naziv)

drama

Serijal prati život i djelo Nikole Tesle

 
Režija: Eduard Galić
Scenarij: Ivica Ivanac
Uloge: Rade Šerbedžija, Mustafa Nadarević, Špiro Guberina, Izet Hajdarhodžić, ...

Filmografija

Serijal o Nioli Tesli bavi se njegovim znanstvenim i privatnim životom. Glavnu uloga znastvenika Nikole Tesle igra Rade Šerbedžija, a serija je snimljena 1976. godine te slovi kao jedan od najozbiljnijih produkcijskih TV projekata bivše Jugoslavije.

Serija "Nikola Tesla", kojoj je namjera da nam približi Teslin život i djelo, ali jednako tako da progovori o vremenu i društvu koje je jednom od najvećih umova svih vremena odredilo granice, ne teče kronološki - od djetinjstva do smrti. Početak serije pada u jesen 1942. godine. To su posljednji mjeseci života Nikole Tesle, ali i vrijeme najstrašnijeg rata u povijesti čovječanstva, rata koji je proizašao iz stravične ideologije fašizma. I Amerika je u ratu, a u Teslinoj domovini bjesni rat.

Osamljen, zaboravljen kao da nikad ništa nije dao ljudima, siromašan, Tesla živi u malom apartmanu na najgornjem katu hotela "New Yorker" u New Yorku, anoniman, ali duboko zabrinut za sudbinu čovječanstva i vezan za svoju staru domovinu. Dvojica novinara jedne američke televizijske kompanije dobivaju zadatak, pomalo iznenađujući za to vrijeme, da naprave kratak film o Nikoli Tesli. Svoje traganje počinju gotovo od nule, jer iako je Teslino djelo živo, Tesla je nepoznat. Postepeno saznaju da je to jedan od najvećih živih znanstvenika, ali podaci u enciklopediji su šturi i nepotpuni. Upoznaju zatim Johna O'Neila, velikog poštovatelja Nikole Tesle koji o njemu piše knjigu, i klupko se polako počinje odmotavati.


Komentari (1)

Foto