Čudnovata priča o Angelici (2010)

O ESTRANHO CASO DE ANGÉLICA (Originalni naziv)

drama romantika fantastika

Nemoguća ljubavna priča o senzibilnom mladiću i mladoj pokojnici u vjenčanici

 
Režija: Manoel de Oliveira
Scenarij: Manoel de Oliveira
Uloge: Ricardo Trepa, Pilar López de Ayala, Leonor Silveira, Luís Miguel Cintra, ...

Filmografija

Impresivno snimljena, izuzetno sugestivno režirana i vizualno očaravajuća fantastična priča o nemogućoj ljubavi senzibilnog mladića i na dan svog vjenčanja preminule trudnice. De Oliveira kreira iznimno poetičnu metaforičnu storiju o ljubavi koja ne poznaje nikakve granice, priču koja gledateljima pruža uistinu jedinstveni artistički doživljaj.

Mladi portugalski Židov Isaac (R. Trepa) osamljeni je intelektualac i samouki fotograf kojeg bogata katolička obitelj Portas jedne kišne noći pozove da u njihovu domu fotografira upravo preminulu mladu trudnicu Angélicu (P. López de Ayala). Dok kroz objektiv kamere promatra nestvarno lijepu pokojnicu odjevenu u vjenčanicu, Isaacu se učini kao da se ona okrenula prema njemu te da ga gleda i osmjehuje mu se.

Angélica je pod zagonetnim okolnostima preminula upravo na dan svog vjenčanja, a njezina majka (L. Silveira), nesuđeni suprug (F. Vargas) i brat António (A. Reis) žele da ju Isaac fotografira u specifičnom položaju na kauču, tako da je se svi sjećaju kao anđela. Nakon što mu se opet učini da mu se pokojnica osmjehuje, Isaac će se u nju protiv svoje volje snažno zaljubiti. A sve će se dodatno zakomplicirati kad se Isaacovi osjećaji prema pokojnici pretvore u opsesiju, te kad njegovo ponašanje ozbiljno zabrine i članove obitelji Portas i njegovu brižnu stanodavku Madam Justinu (A. Teixeira)...


Intrigantna, efektno stilizirana i vrlo poetična fantastična romantična drama još je jedno dojmljivo ostvarenje izuzetno vitalnog Portugalca Manoela de Oliveire, najstarijeg aktivnog redatelja na svijetu koji i u dobi od 104 godine neumorno snima i po dva filma godišnje. Filmaš koji je prvi film, dokumentarac "Douro, Faina Fluvial" realizirao davne 1931. i koji dominantno kao redatelj ali i kao glumac praktički kontinuirano djeluje već duže od 80 godina, svojevrsna je istoznačnica za portugalski film. Nakon što se nepotpisan pojavio u nijemom filmu "Fátima Milagrosa" Rina Lupoa iz 1928., de Oliveira je svoj službeni prvi glumački nastup ostvario u drugom portugalskom zvučnom filmu, komediji "A Cançao de Lisboa" Joséa Cottinellija Telmoa iz 1933. Kao jedini živući autor koji je obilježio i nijemi i zvučni film u svojoj domovini, iznimno vitalni i energični de Oliveira (Božanstvena komedija, Samostan) se u većini svojih ostvarenja, dokumentarnih baš kao i igranih, okvirno bavi sudbinom svijeta te smislom života i smrti, pri čemu nadahnuće i energiju crpi iz teatra, književnosti i filozofije. U glavnoj ulozi nastupa redateljev unuk R. Trepa, a njegova je partnerica P. López de Ayala (13 ruža).


Komentari (0)

Foto