Parobrod na rijeci (1935)

STEAMBOAT ROUND THE BEND (Originalni naziv)

drama romantika

Liječnik-varalica pokušava osvojiti regatu parobroda kako bi spasio nećaka iz zatvora

 
Režija: John Ford
Scenarij: Dudley Nichols, Lamar Trotti, Ben Lucien Burman
Uloge: Will Rogers, Anne Shirley, Irvin S. Cobb, Eugene Pallette, John McGuire, ...

Filmografija

Riječ je o adaptaciji popularnog istoimenog romana američkog književnika Bena Luciena Burmana, o izuzetno zabavnom, izvrsno režiranom, životnim dijalozima nakrcanom, vrlo raspoloženo glumljenom i pomalo lirskom ostvarenju u kojem Ford stvara prilično dojmljiv i slikovit prikaz američkog juga pred kraj 19. stoljeća, prikaz koji je sentimentalan ali nimalo patetičan niti didaktičan.

Dr. John Pearly (W. Rogers) sredovječni je liječnik-varalica, u osnovi simpatičan čovjek koji krajem 19. stoljeća dotrajalim parobrodom ClareMore Queen plovi rijekom Mississippi. Osim što naivnim i lakovjernim ljudima kao lijek prodaje jeftinu mješavinu na bazi alkohola, John uz pomoć malobrojne posade u kojoj su i njegov nećak Duke (J. McGuire) i tamnoputi Jonah (S. Fetchit) zarađuje i izlaganjem eksponata iz propalog muzeja voštanih figura. No kad jednog dana nakon sukoba s mještanima jednog sela Duke bude uhićen i optužen zbog ubojstva u samoobrani čovjeka koji je pokušao silovati njegovu djevojku Fleety Belle (A. Shirley), koja je pak pobjegla od agresivnog oca, John će se naći u velikim nevoljama.

Želi li izbaviti nećaka, on mora što prije zaraditi dovoljno novca kojim bi mogao platiti odvjetnika koji će Dukea spasiti od vješala. Nakon što to bezuspješno pokuša ostvariti intenzivnim izlaganjem voštanih figura po mjestima uz rijeku, John odluči potražiti New Mosesa (B. Churchill), navodno jedinog svjedoka zločina. A kad ga tijekom plovidbe zaustavi velika regata parobroda, John uz pomoć Fleety Belle i grubog ali iskusnog kapetana Elija (I. S. Cobb) novac odluči zaraditi upravo pobjedom u regati.

Ovo je posljednji od tri zajednička projekta koje je veliki John Ford (Poštanska kočija, Kako je bila zelena moja dolina, Čovjek koji je ubio Libertyja Valancea), jedan od najznačajnijih redatelja svih vremena, tijekom prve polovice 30-ih godina prošlog stoljeća realizirao s tada velikom glumačkom i zabavljačkom zvijezdom W. Rogersom (Doktor Bull, Sudac Priest).

Posrijedi je emotivno i toplo djelo koje uz maestralnu režiju, efektnu fotografiju svog tada čestog suradnika Georgea Schneidermana (Željezni konj, Četiri sina), galeriju životnih karaktera i prepoznatljiva autorova umetanja humornih, detalja nudi i izvrsne glumačke interpretacije. Pored izvrsne A. Shirley (Anne od Zelenih zabata, Murder, My Sweet), koja je za sporednu ulogu u sjajnoj romantičnoj drami "Stella Dallas" Kinga Vidora 1938. nominirana za Oscara, partneri W. Rogersa su cijenjeni scenarist i daroviti glumac I. S. Cobb, pouzdani E. Pallette (Pustolovine Robina Hooda, Gospodin Smith ide u Washington) te u ono vrijeme najveća tamnoputa holivudska glumačka zvijezda S. Fetchit.


Komentari (0)

Foto