Prizivanje proljeća (1978)

PRAZNOVANJE POMLADI (Originalni naziv)

drama

Vojska na poziv opata dolazi u slovensko seoce spriječiti seljane u poganskom slavlju

 
Režija: France Štiglic
Scenarij: Francek Rudolf
Uloge: Zvezdana Mlakar, Radko Polič, Zvone Agrež, Relja Bašić, Zvone Hribar, ...

Filmografija

"Prizivanje proljeća", film jednog od najznačajnijih slovenskih redatelja F. Štiglica (Na svojoj zemlji, Deveti krug, Dolina mira, Pastirčići) donosi priču o nesretnoj ljubavi seoske djevojke i vojnika, no ljubavna je priča tek sporedno događanje. Glavni je događaj slavljenje poganskog običaja prizivanja proljeća i tjeranja zime kojem se usprotivio mjesni opat.

Na poziv opata vojska stiže u malo slovensko seoce kako bi spriječila seljane u poganskom slavlju prizivanja proljeća. Seljani izuzetno drže do tog običaja jer vjeruju da na taj način tjeraju zimu i blagoslivljaju polja kako bi bila rodna. Tom se prilikom oblače u ovčje kožuhe, s opasanim zvonima, a na glavu stavljaju vučju glavu. Suzana se tek udala za Štefana, iako joj srce gine za Simonom koji je otišao u vojsku te sada na poziv opata dolazi u selo s ostalim vojnicima.

U Štefanovoj kući nije dobro došla, a i Štefan zna za njezinu ljubav prema Simonu. Usprkos prisustvu vojske u selu, seljani se oblače u kurente i kreću sa slavljem plešući i zvoneći no vojska ih rastjeruje. Maskiranom Štefanu ukaže se prilika da ubije Simona...

Realistična fotografija siromašnog seoskog ambijenta
slovenskog snimatelja Rudija Vaupotiča često zimske pejzaže pretvara u prizore iz bajki te podsjeća na slike naivnih slikara. U ulozi Suzane imamo prilike gledati slovensku kazališnu i filmsku glumicu Z. Mlakar kojoj je "Prizivanje proljeća" bio debitantski film dok ulogu Suzaninog muža igra vrlo popularni slovenski glumac R. Polič. Pored istaknutih slovenski glumaca ulogu zapovjednika Hauptmana utjelovio je naš glumački bard R. Bašić. Film je snimljen 1978. u produkciji slovenskog Viba filma.


Komentari (0)

Foto