Jedan, dva, tri (1961)

ONE, TWO, THREE (Originalni naziv)

komedija

Šef Coca-Cole u Berlinu pokušava ukrotiti divlju kćer svoga šefa iz Amerike

 
Režija: Billy Wilder
Scenarij: Billy Wilder, L. A. L. Diamond
Uloge: James Cagney, Horst Buccholz, Pamela Tiffin, Arlene Francis, Hanns Lothar

Filmografija

Snimljena u doba izgradnje Berlinskog zida i velike napetosti između komunističkog i zapadnog bloka, urnebesna komedija "One, Two, Three" legendarnog redatelja Billyja Wildera jedan je od neobičnijih projekata u povijesti staroga Hollywooda. Riječ je, naime, o neviđeno oštroj satiri na račun ne samo komunizma već i kapitalizma. Potonji je ismijan kroz lik direktora prodaje Coca-Cole, kojeg je utjelovio legendarni J. Cagney.

Zapadni Berlin, godine 1961. Amerikanac C. R. MacNamara (Cagney) šef je distribucije Coca-Cole u Njemačkoj. Poduzetni MacNamara koji unatoč činjenici da je oženjen održava vezu sa svojom atraktivnom tajnicom, ulaže velike napore u prodor Coca-Cole u Istočni Berlin, nadajući se da će postati direktor Coca-Cole za Europu. Njegov šef Wendell P. Hazeltine (St.John) ne želi ni čuti o distribuciji glasovitog pića na komunistički Istok, no zato moli MacNamaru da udomi na dva tjedna njegovu sedamnaestogodišnju kći Scarlett (P. Tiffin), kako bi je otrgnuo od najnovijeg dečka.

Dva tjedna se oduže u dva mjeseca tijekom kojih MacNamari Scarlett naizgled ne stvara nikakve probleme, osim što on nema vremena za ljubavnicu. Jednoga dana MacNamara otkrije da se Scarlett potajno udala za komunista iz istočnog dijela grada Otta (H. Buccholz) i da je s njim u drugom stanju. Da stvari budu gore, iznenada stiže njezin otac i MacNamara mora učiniti sve ne bi li izgladio nevjerojatnu situaciju...

Wilderov film iznimno je kritičan prema svima koji se u njemu pojavljuju, Rusima, Amerikancima, ali i Nijemcima, na račun čijeg se brzog preobražaja iz nacista u demokrate osobito uspjelo sprda. "One, Two, Three" je svojedobno pobudio brojne kontroverze, no kao i većini Wilderovih ostvarenja i njemu je vrijeme išlo na ruku, pa danas izgleda neobično svježe i moderno.

Kad su u pitanju nagrade, Wilderov se film može pohvaliti nominacijom za Oscara u kategoriji najbolje crno-bijele kamere, te nominacijama za Zlatni globus u kategoriji najbolje komedije i najbolje ženske epizodne uloge, koju je odigrala izvrsna Pamela Tiffin. Recimo i to da su Wilder i njegov dugogodišnji scenarist L. A. L. Diamond scenarij napisali prema drami uglednog mađarskog književnika Ferenca Molnára, pisca besmrtnog romana za djecu Junaci Pavlove ulice.


Komentari (0)

Foto