Mamac (2000)

BAIT (Originalni naziv)

akcija komedija

Sitnog prevaranta Jamieja Foxa, FBI iskoristi kako bi se dočepao većih zvjerki

 
Režija: Antoine Fuqua
Scenarij: Andrew Scheinman, Adam Scheinman
Uloge: Jamie Foxx, David Morse, Robert Pastorelli, Doug Hutchison, Kimberly Elise...

Filmografija

Osvajač Oscara za portretiranje legendarnog Raya Charlesa, Jamie Foxx, zvijezda je ove kriminalističke komedije o sitnom prevarantu kojega FBI iskoristi kako bi se dočepao većih zvjerki. Nekada je bio samo lopovčić, a sada je mamac!

Alvin Dean Sanders (J. Foxx), zajedno s bratom Steviejem (M. Epps) sitni je prevarant. No Alvina pri jednoj bezazlenoj pljački uhite i on završi u zatvoru. Ćeliju dijeli s profesionalnim lopovom Johnom Jasterom (R. Pastorelli), koji je sa svojim partnerom ukrao 42 milijuna dolara u zlatu iz federalne banke u New Yorku. Jaster prije no što umre otkrije Alvinu gdje je skrio zlato od svog psihopatskog partnera Bristola (D. Hutchison). Tako policija, na čelu s agentom Edgarom Clenteenom (D. Morse), pušta Alvina iz zatvora, nadajući se da će preko njega uhititi Bristola. Alvin ni ne sluti da je upravo postao mamac u igri mačke i miša između policije i psihopatskog ubojice koji mu je na tragu...
Redatelj Antoine Fuqua i prije svog dugometražnoga prvijenca Elitni ubojice (1998.), kojim je privukao pažnju šire javnosti, bio je cijenjeni redatelj glazbenih spotova (Coolio, Toni Braxton). Njegovim drugim filmom Mamac publika i kritika prepoznale su njegov talent, trećim - Dan obuke (2001.) prikupio je i Oscara i nominacije; slijedio je nešto manje uspješan Suze boga sunca (2003.) i kino-hit Kralj Artur (2004.). Mamac je pak vrhunski zabavna akcijska triler-komedija, koja je među širu publiku inaugurirala ovogodišnjeg dobitnika Oscara i Zlatnog globusa za najbolju mušku ulogu - Jamieja Foxxa, također nominiranog i za sporednu ulogu u Mannovu filmu Collateral.
Foxx je u Mamcu ostvario iznimno komičnu rolu, zabavnu i inteligentnu, gotovo histeričnu i uistinu je glavna atrakcija filma. Jamie Foxx se upravo ovdje pokazao kao karizmatičan komičar s izrazitim mogućnostima.

Komentari (8)

Foto