ponedjeljak, 30.03.2020 03:30

Alpe-Dunav-Jadran (2013)

Alpe Dunav Jadran (Originalni naziv)

magazin

Polusatni međunarodni TV magazin koji se emitira dva puta mjesečno

Važnost gradnje pelješkog mosta Komarna-Brijest dobro je poznata. Ta izravna poveznica krajnjeg juga s ostatkom zemlje, uz promjenu cestovne mreže i prateće infrastrukture, također znači nove poslovne potrebe i prilike, pa i nove životne navike domaćeg stanovništva. Ekipa HRT-a željela je zabilježiti posljednje trenutke stvarnosti prije mosta i u rujnu 2018. krenula pelješkim stazama, u potrazi za mjestima i ljudima koji čine svojevrsnu povijesnu osobnu kartu najvećega dalmatinskog poluotoka. Autorica: Sanja Pražen Snimatelj: Damir Bednjanec Montažerka: Irena Korpes Urednica: Daria Marjanović Realizatorica: Sanja Arsenić
 

Emisija je namijenjena najširem krugu gledatelja. Afirmira srednjoeuropske zemljopisne, povijesne i kulturne posebnosti, ljudske dosege i društvene vrijednosti. Osim svojih bogatih reportaža, odlikuje se pozitivnošću i nastojanjem da se očuva duh prijateljstva među regijama.

Na ideju o pokretanju transnacionalnog magazina došao je u siječnju 1978. godine Guenther Ziesel koji je najprije pokrenuo radijsku emisiju sa sjedištem u Grazu, a 1982. godine pridružili su mu se u stvaranju televizijske inačice Virgilio Boccardi, Giancarlo Deganutti, Boris Bergant i Branko Lentić. Kako je projekt rastao, u jednom je razdoblju okupljao 17 javnih radijskih i televizijskih servisa iz 7 zemalja: Austrija (ORF) Bavarska (BR), Italija (RAI Bolzano i Trst) Hrvatska (HRT), Mađarska (MTV), Slovenija (RTV Slovenija) i Švicarska (RTSI Lugano). Osvojio je desetak nagrada.

Magazin je često nazivan prethodnicom emisije ''Europa regija'', a u središte pozornosti je uvijek stavljao pozitivne mogućnosti stvarnog života.


Komentari (0)

Foto