Upravitelj imanja Sansho (1954)

Sansho the Bailiff / Sanshô dayû (Originalni naziv)

drama povijesni

Tužna priča o tragičnoj sudbini i dehumanizaciji jedne feudalne japanske obitelji

 
Režija: Kenji Mizuguchi
Scenarij: Fuji Yahiro i Yoshikata Yoda, Ogai Mori
Uloge: Yoshiaki Hanayagi, Kyôko Kagawa, Kinuyo Tanaka, Eitarô Shindô, ...

Filmografija

Film temeljen na japanskoj narodnoj priči iz feudalnog razdoblja na dojmljiv način oslikava dehumaniziranost i barbarstvo srednjeg vijeka, te istodobno sjajno funkcionira kao meditacija o često neveseloj i tragičnoj sudbini pojedinca uhvaćenog u žrvanj više sile i samovolje drugih.

Feudalni Japan tijekom 11. stoljeća. Plemeniti Taira Masauji (M. Shimizu) guverner je jedne japanske provincije, kojeg politički protivnici zbog njegove blagosti i časnog odnosa prema seljacima prognaju zajedno sa suprugom Tamaki (K. Tanaka), sinom Zushiôm (Y. Hanayagi) i kćeri Anju (K. Kagawa). Prije deportacije Taira kaže sinu da zapamti da čovjek bez blagosti uopće nije ljudsko biće, te mu daruje amulet božice milosrđa. Šest godina poslije, tijekom putovanja na udaljeni otok u posjet Tairi, Tamaki će s djecom postati žrtva svećenice (K. Môri) te dospjeti u bordel dok će Zushiô i Anju postati robovi u službi poreznika Sanshôa (E. Shindô). Zushija će pretvoriti u svog slugu, koji će, zaboravivši očeve riječi, postati mučitelj drugih robova...

Godine 1954. nagrađena venecijanskim Srebrnim lavom za režiju, impresivna povijesna drama "Intendant Sanshô" jedno je od najuspjelijih ostvarenja u dugoj i plodnoj karijeri glasovitog japanskog filmaša Kenjija Mizoguchija (Legenda o Ugetsuu, Priča posljednje krizanteme, Život O´Haru, galantne žene).

Pored uobičajeno iznimno sugestivne i ekonomične režije autora koji se i u ovom filmu bavi svojim omiljenim temama ljudske okrutnosti, socijalne nepravde te teškog položaja i stradanja žene u patrijarhalnom društvu, cjelinu odlikuju efektna eliptična naracija, dominacija vizualno impresivnih polutotala i totala, baš kao i poetičnih i likovno dojmljivih dugih kadrova koji se polagano pretapaju, fascinantna crno-bijela fotografija uglednog Kazua Miyagawe (Rashômon, Yôjinbô), čestog suradnika Akire Kurosawe i Mizoguchija, izvrsna glazba koja dodatno naglašava emotivnost i dramatičnost zbivanja, te iznimne glumačke interpretacije. U glavnoj ulozi nastupa Y. Hanayagi (Legenda o Shunkinu), a među ostalima njegovi su partneri K. Tanaka (Balada o Narajami) i izvrsni karakterni glumac M. Shimizu (Pijani anđeo, Živjeti).


Komentari (0)

Foto