Kuća od bambusa (1955)

HOUSE OF BAMBOO (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Tajni agent mora se infiltrirati u redove tokijskih gangstera i eliminirati njihovog vođu

 
Režija: Samuel Fuller
Scenarij: Harry Kleiner, Samuel Fuller, William Keighley
Uloge: Robert Ryan, Robert Stack, Shirley Yamaguchi, Cameron Mitchell, ...

Filmografija

Izvrsna noirovska krimi-drama "Kuća od bambusa" uspio je prepravak remek-djela "Ulica bez imena" redatelja Williama Keighleya iz 1948. godine, ujedno i prvi holivudski film snimljen u Japanu nakon Drugog svjetskog rata.

Godine 1954. tokijskim podzemljem vlada američki gangsterski sindikat čiji su pripadnici bivši vojnici. Vodi ih psihopat i sadist Sandy Dawson (R. Ryan). Kad tijekom pljačke vlaka koji je prevozio strojnice bude smrtno ranjen jedan od članova bande, nekadašnji američki vojnik Webber (B. Elliot), policija od njega na samrti ne uspije doznati identitet šefa organizacije, ali uz suradnju s lokalnim vlastima otkrije da je ubijeni bio tajno oženjen Japankom Mariko (S. Yamaguchi). Svjestan da bi otkriće Webberova braka s Mariko za nju moglo predstavljati smrtnu opasnost, policijski satnik Hanson (B. Dexter) u dogovoru s američkim vojnim zapovjedništvom angažira tajnog agenta Eddieja Kennera (R. Stack). On se pod lažnim identitetom Eddieja Spaniera, utamničenog Webberova prijatelja i kolege iz vojske koji je također postao kriminalac, mora infiltrirati u redove gangsterskog sindikata, približiti se Dawsonu i eliminirati ga...

Riječ je o još jednom prepoznatljivom ostvarenju glasovitog Samuela Fullera, kultnog osobenjaka koji je karijeru započeo vesternom "Ubio sam Jesseja Jamesa" (1949), te je jedinstvenim stilom i beskompromisnim stavovima ubrzo privukao pozornost filmofila. Nimalo sklon kompromisima, Samuel Fuller je bio redatelj koji je svijet oko sebe doživljavao kao poprište stalnih i beskonačnih sukoba, bilo ideoloških kao u filmovima "Pljačka u Južnoj ulici" i "Vrata Kine", bilo etičkih što je slučaj u djelima "Američko podzemlje" i "Goli poljubac", bilo kulturoloških za što je osim naslova "Let strijele" dobar primjer i današnji film, ili pak sukoba u samom pojedincu, koji su nerijetko odraz stanja u društvu što je oslikao u kultnom "Šok koridoru".

Njegova su ostvarenja djela ekspresivnog stila, grubih pokreta kamere, divlje montaže, izražene vizualnosti i gotovo naturalističke snage, odnosno u njima je film uistinu bojno polje za sučeljavanje burnih, snažnih i nerijetko kobnih osjećaja. U "Kući od bambusa" prisutni su brojni Fullerovi omiljeni motivi, od dvostrukih identiteta preko izdaje do rasnih sukoba, a redatelj iznosi jasan stav o američkoj poslijeratnoj okupaciji Japana.

U glavnoj ulozi nastupa sjajni R. Ryan (Loš dan u Black Rocku, Divlja horda), a pored podjednako odličnog R. Stacka (Zapisano na vjetru, serija "Nedodirljivi") njegovi su partneri Sh. Yamaguchi (Skandala), te C. Mitchell (Visoki ljudi) i B. Dexter (Džungla na asfaltu, Sedmorica veličanstvenih). Vrijedi izdvojiti i dojmljivu fotografiju tri puta za Oscara nominiranog Josepha MacDonalda (Moja draga Clementina), kao i efektnu glazbu oskarovca Leigha Harlinea (Pinocchio, Ponos Jenkija).


Komentari (0)

Foto