nedjelja, 21.04.2024 22:20

Slike rata (2021)

Slike rata (Originalni naziv)

dokumentarni

Portreti poznatih ratnih fotoreportera i pisaca

sez.1 ep.3"Danski dokumentarac o zločinu u Dvoru na Uni ne prikazuje istinu. Ja sam s hrvatskim braniteljima ušao u školu gdje smo zatekli ubijene invalidne osobe, pokrivene plahtama. Nagledao sam se svega, ali to je bilo užasno!" - svjedoči za seriju Slike rata Patrik Macek, poznati hrvatski fotoreporter, koji danas radi u redakciji Pixella kao fotograf-mentor. Macek je jedan od hrvatskih fotoreportera s velikim terenskim iskustvom, boravio je na gotovo svim ratištima u Domovinskom ratu. 90-ih je doživio i osobnu tragediju, jer je u jednoj akciji kao hrvatski branitelj poginuo i njegov brat. Kao autor koji živi i radi u Zagrebu, Macek je postao prepoznatljiv i po fotografijama hrvatskih političara, ali i nekonvencionalnim fotografijama zagrebačkih ulica i kvartova. Uvjeren je da fotografija i posao fotoreportera imaju budućnost u eri instant-fotografija s društvenih mreža.
 
Režija: Mario Marko Krce, Gordan Malić, Mario Krce
Scenarij: Gordan Malić, Ivica Nevešćanin
Uloge:

Filmografija

Analiza svega za HRT napravila je dokumentarnu emisiju koja donosi životne priče ratnih fotoreportera Zorana Filipovića, Matka Biljka i Patrika Maceka.

"Jedan od urednika u Magnumu nije htio da objavimo fotografije masovnog ratnog zločina u Voćinu, da europskim čitateljima ne bi pokvarili Božić!", tvrdi za seriju "Slike rata" Zoran Filipović, poznati ratni fotoreporter i pisac koji je tijekom 90-ih radio za najpoznatiju svjetsku fotoagenciju Magnum sa sjedištem u Parizu. Karijeru je počeo krajem 80-ih u news magazinima Danas i Start. Tada se već proslavio serijom fotografija s Kosova u vrijeme albanskih prosvjeda protiv represije. Odabrao je i umjetnički pseudonim Zoro. Ratni opus Matka Biljaka čine tisuće fotografija nastalih za vrijeme Domovinskog rata koje sadrže bogat dokumentarni prikaz ratnih stradanja i borbe hrvatskog naroda za samostalnost. Krajem rujna 1991. Matko i kolega novinar Zvonimir Krstulović probijaju se do Vukovara zadnjim slobodnim koridorima. Tada nastaje poznata fotografija Siniše Glavaševića dok izvještava iz improviziranog radijskog studija. "Danski dokumentarac o zločinu u Dvoru na Uni ne prikazuje istinu. Ja sam s hrvatskim braniteljima ušao u školu gdje smo zatekli ubijene invalidne osobe, pokrivene plahtama. Nagledao sam se svega, ali to je bilo užasno!" - svjedoči za seriju Slike rata Patrik Macek, poznati hrvatski fotoreporter, koji danas radi u redakcija Pixella kao fotograf-mentor. Macek je jedan od hrvatskih fotoreportera s velikim terenskim iskustvom, boravio je na gotovo svim ratištima u Domovinskom ratu.

Komentari (0)

Foto