40 pušaka za Apaški klanac (1967)

40 GUNS TO APACHE PASS (Originalni naziv)

vestern

Satnik i grupa vojnika moraju osigurati pošiljku pušaka preko indijanskog teritorija

 
Režija: William Whitney
Scenarij: Willard W. Willingham, Mary Willingham
Uloge: Audie Murphy, Byron Morrow, Michael Keep, Ken Tobey, Kay Stewart, ...

Filmografija

Realiziran na samom kraju zlatnog razdoblja popularnosti klasičnog vesterna, a prije no što će žanr krenuti putem revizionizma s naglascima na realističnost, pesimizam, nemoral i "prljavštinu", atraktivan i zabavan vestern redatelja Williama Whitneyja (Duga omča, serije "Bonanza", "Tarzan", "Kauboji") posljednji je film ovog žanra u kojem je nastupio A. Murphy (Crvena značka za hrabrost, Do pakla i natrag), glumac dječjeg lica koji se afirmirao nizom uloga u filmovima B produkcije.

Arizona u godinama nakon Građanskog rata, u vrijeme dok traju sukobi između bijelaca i Indijanaca iz plemena Apaša koji su pod vodstvom temperamentnog poglavice Cochisea (M. Keep) krenuli u rat. Među časnicima na službi u utvrdi Apache Wells je i satnik Bruce Coburn (A. Murphy), vođa ophodnji zaduženih za sklanjanje doseljenika u utvrdu i organizaciju obrane od indijanskih napada.
Utvrdom zapovijeda svojeglavi pukovnik Reed (B. Morrow), časnik nezadovoljan time što su mu vojnici uglavnom zgubidani i propalice, kao i činjenicom da nema dovoljno oružja za obranu. Ipak, uskoro bi u utvrdu trebalo stići 40 pušaka, a zadatak osiguranja dopreme oružja preko indijanskog teritorija pripadne upravo odlučnom Coburnu. Da bi u tome uspio, Coburn se mora osloniti na pomoć narednika Walkera (R. Brubaker), ali i problematične braće Mikea (M. Blodgett) i Douga Malonea (M. Burns) te desetnika Bodinea (K. Tobey), kriminalca i bivšeg vojnika Konfederacije. A tu je i privlačna Ellen Malone (L. Stephens), Mikeova i Dougova sestra na koju je Coburn bacio oko...
Ratni junak i najodlikovaniji američki vojnik u Drugom svjetskom ratu, Murphy je nastupio u čak 33 vesterna, a hvaljena ratna drama "Do pakla i natrag" redatelja Jesseja Hibbsa ekranizacija je glumčeve memoarske proze istog naslova. Njegov današnji film, ujedno i posljednji vestern u karijeri žanru predanog redatelja Whitneyja, niskobudžetno je i razmjerno rutinsko ostvarenje koje spretno eksploatira klišeje i opća mjesta žanra. Riječ je o neosporno šarmantnom, uzbudljivom i lako gledljivom djelu za koji scenarij potpisuju Murphyjev prijatelj Willard W. Willingham i njegova supruga Mary, pri čemu Willard i ovdje kao i u još nekoliko Murphyjevih filmova nastupa u sporednoj roli.

Komentari (0)

Foto