Doktor Bull (1933)

DOCTOR BULL (Originalni naziv)

komedija drama romantika

Brižni sredovječni liječnik nađe se na udaru kada u gradiću izbije epidemija tifusa

 
Režija: John Ford
Scenarij: Paul Green, Jane Storm, Philip Klein, ...
Uloge: Will Rogers, Vera Allen, Marian Nixon, Howard Lally, Berton Churchill, ...

Filmografija

Odlična humorna romantična drama "Doktor Bull" prvi je od tri zajednička projekta glasovitog Johna Forda (Poštanska kočija, Tragači, Čovjek koji je ubio Libertyja Valancea), jednog od najvećih redatelja svih vremena, Irca pravim imenom Sean Aloysius O´Fearna, i tijekom 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća velike zabavljačke i glumačke zvijezde Willa Rogersa (Sudac Priest, Parobrod iza okuke). Posrijedi je uspjela adaptacija romana "The Last Adam" američkog književnika Jamesa Goulda Cozzensa.

Dobrodušni George Bull (W. Rogers) sredovječni je liječnik iz provincijskog gradića New Wintona u Connecticutu, brižan i sućutan čovjek kojeg medicinska istraživanja i nova otkrića zanimaju mnogo manje od pomaganja ljudima i svakodnevnih obilazaka pacijenata. George za svakog ima lijepu riječ, uvijek je spreman pomoći te spremno obavlja i porode, a najviše vremena provodi s privlačnom udovicom Janet Cardmaker (V. Allen). Među njegovim stalnim pacijentima su i mladi prodavač sode Larry Ward (A. Devine) kojeg muče bolne noge, te paralizirani Joe Tupping (H. Lally) s kojim George pokušava metode liječenja. Plaha Janet je sestra bogatog Herberta Banninga (B. Churchill), vlasnika većeg dijela grada kojem se baš kao ni ostatku njegove obitelji prisan odnos Janet i Georgea nimalo ne sviđa. Kad ubrzo izbije epidemija tifusa na koju će George nespretno reagirati, Banning odluči gradsku javnost okrenuti protiv liječnika. No za pojavu bolesti odgovoran je upravo Banning čija gradilišta zagađuju okolinu.

Riječ je o izuzetno zabavnom, izvrsno režiranom, životnim dijalozima nakrcanom i vrlo raspoloženo glumljenom lirskom ostvarenju čiji je protagonist tipičan fordovski junak. On je emotivan, oštrouman i racionalan individualac koji se tiho ali odlučno bori protiv provincijalizma i predrasuda, dobrodušna i izuzetno pozitivna osoba koja se i po cijenu vlastite karijere suprotstavlja uskogrudnosti i licemjerju, da bi naposljetku u konkretnom slučaju u skladu s pravilima klasičnog Hollywooda iz svega izišao kao pobjednik.

No dr. George Bull nije nikakav junak, on je pomalo nezreo i infantilan čovjek koji živi sa svojom starom tetom, i koji nikako da konkretizira svoj odnos s udovicom Janet Cardmaker. Upravo zato George Bull je naglašeno human trodimenzionalan lik, čovjek u punom smislu riječi sa svim vrlinama i manama. Izvrsno ga tumači W. Rogers, čija je partnerica sjajna ali na filmu općenito nedovoljno iskorištena V. Allen.


Komentari (0)

Foto