Svi kraljevi ljudi (1949)

All the King's Men (Originalni naziv)

drama biografski

Pošteni momak i samouki pravnik postaje demagog ogrezao u korupciju

 
Režija: Robert Rossen
Scenarij: Robert Rossen, Robert Penn Warren
Uloge: Broderick Crawford, Joanne Dru, John Ireland, John Derek, ...

Filmografija

Filmska adaptacija istoimenog romana američkog pjesnika, prozaika i književnog kritičara Roberta Penna Warrena nadahnutog političkim i životnim putem guvernera Louisiane i demokratskog senatora Hueya Longa, slikovitog čovjeka nadimkom "The Kingfish" koji je tragično skončao u atentatu 1935. godine.

Dok se na lokalnim izborima natječe za dužnost okružnog rizničara, odličan govornik Willie Stark (B. Crawford) sukobi se s korumpiranim izbornim povjerenstvom predvođenim Tinyjem Duffyjem (R. Dumke). Vijest o tome stigne do urednika utjecajnog lista Chronicle, te on na mjesto događaja pošalje reportera Jacka Burdena (J. Ireland). Nakon što je Willie uhićen zbog nedopuštene javne kampanje, njegov posvojeni sin Tom (J. Derek) je pretučen, a supruga Lucy (A. Seymour) će u školi dobiti otkaz. To Willieja neće pokolebati, pa će nakon poraza na izborima početi učiti pravo da bi postao odvjetnik.

Nakon što mu karijera krene uzlaznim tijekom, Willie će postati guverner, a zatim i senator. No s vremenom će se od poštenog čovjeka i borca za interese niže klase prometnuti u demagoga i korumpiranog političara sličnog onima protiv kojih se borio.

Izvrsna biografska drama s elementima melodrame scenarista i redatelja Roberta Rossena (Aleksandar Veliki, The Hustler), 1950. od sedam nominacija za Oscara nagrađena onima za najbolji film, najbolju glavnu mušku i najuspjeliju sporednu žensku ulogu, dojmljiva je adaptacija istoimenog romana (1946. Pulitzerova nagrada) američkog pjesnika, prozaika i književnog kritičara Roberta Penna Warrena. Warrenov roman i Rossenov film efektno oslikava složenu osobnost lika koji je od poštenog momka i samoukog pravnika postao demagog ogrezao u korupciju. Riječ je o angažiranom ostvarenju koje intrigantno realistički tematizira utjecaj i domete pravnih i etičkih normi u američkom društvu, a u kontekstu manipulacije glasačima. Fragmentarno dramaturški koncipiran kao niz retrospekcija, ovaj odlično režiran te temom i danas izuzetno aktualan film nose iznimno raspoloženi glumački nastupi Oscarima nagrađenih B. Crawforda (Beau Geste, Jučer rođena) i M. McCambridge (Johnny Guitar, Div), kao i J. Irelanda (Spartak), a vrijedi izdvojiti i fotografiju dvostrukog oskarovca Burnetta Guffeyja (Odavde do vječnosti, Bonnie i Clyde).


Komentari (1)

Foto