Talijanska romansa (2004)

L´AMORE RITROVATO / AN ITALIAN ROMANCE (Originalni naziv)

drama romantika

Oženjeni 30-godišnjak upušta se u za njega ležernu vezu s ljubavi iz tinejdžerskih dana

 
Režija: Carlo Mazzacurati
Scenarij: Doriana Leondeff, Claudio Piersanti, ...
Uloge: Stefano Accorsi, Maya Sansa, Marco Messeri, Anne Canovas, Roberto Citran, ...

Filmografija

Godine 2005. nominirana za nagradu David di Donatello u kategorijama najbolje glavne ženske uloge, produkcijskog dizajna i kostimografije, izuzetno zanimljiva i naglašeno emotivna romantična drama suscenarista i redatelja Carla Mazzacuratija (Pasija) uspjela je adaptacija popularnog romana "Une relazione" talijanskog književnika Carla Cassolea.

Toscana 1936. godine. Markantni Giovanni Mansani (S. Accorsi) smireni je tridesetogodišnjak s dobrim poslom u banci, čovjek sretno oženjen privlačnom Ines (A. Canovas) s kojom ima sina. Njegov život teče mirno, bez uzbuđenja i stresa, ali i bez prave strasti, čega je Giovanni itekako svjestan. Jednog dana, dok na željezničkom kolodvoru čeka vlak za Livorno, Giovanni neočekivano naleti na atraktivnu Mariju (M. Sansa). Njih dvoje su u tinejdžerskim godinama bili ljubavni par, i njega još uvijek sustižu uspomene na zajednički provedeno vrijeme na pješčanoj plaži pored mora i na mladenačke ludosti. Nakon što organizira njihov ponovni susret, Giovanni s Marijom dogovori sastanak na plaži, vjerujući da bi s njom mogao ostvariti ležernu vezu bez obveza. No Maria je u međuvremenu imala više površnih veza, pa će Giovannija iznenaditi strastvenim i potpunim predavanjem njemu.

Tijekom posljednjih tridesetak godina Carlo Mazzacurati se afirmirao kao jedan od najzanimljivijih talijanskih filmaša, koji je karijeru započeo kao animator i sukreator stripova pri kino-klubu Cinema Uno u Padovi. Već svojim debitantskim filmom, "Vagabondi", na milanskom festivalu Filmmaker osvaja nagradu producentske tvrtke Gaumont, nakon čega se seli u Rim i počinje surađivati s televizijom. Nepodijeljenu naklonost publike i kritike steći će 1994. odličnom humornom dramom "Il toro", kojom će osvojiti venecijanskog Srebrnog lava.

Mazzacuratijev zasad posljednji film "Pasija" također je prikazan u konkurenciji Venecije, a osvojio je i nagradu David di Donatello za najboljeg sporednog glumca. Redateljevo današnje ostvarenje nudi vrlo elegantno režiranu, naglašeno atmosferičnu i emotivnu, začudno suptilnu, poetičnu i meditativnu te zavodljivim pastelnim bojama oslikanu ljubavnu priču koju nose raspoložene glumačke interpretacije.

U glavnoj ulozi nastupa S. Accorsi (Posljednji poljubac, Santa Maradona), a njegova je partnerica M. Sansa (Dobar dan noći), koju znamo i po glavnoj roli u egzistencijalnoj drami "Dva sunčana dana" Ognjena Sviličića.


Komentari (0)

Foto