Paulo Coelho - moj život (2010)

Paulo Coelho - My Life (Originalni naziv)

dokumentarni biografski

Saznajte više o jednom od najuspješnijih i najčitanijih pisaca na svijetu

 
Režija: Dorothee Binding, Benedict Mirow
Scenarij:
Uloge: Paulo Coelho

Filmografija

Obožavan od fanova, omražen od kritike, ali Paulo Coelho je jedan od najuspješnijih pisaca na svijetu. Njegove knjige su sve mahom bestseleri godinama, nekoliko ih je ekranizirano, a pročitalo ih je više od 500 milijuna čitatelja u 150 zemalja. Njegov najpoznatiji roman je ''Alkemičar'' iz 1988. godine, knjiga po kojoj je i u Hrvatskoj postao poznat.

Kada je 1987. godine napisao Alkemičara, nije imao sreće sa svojom izdavačkom kućom. Kako je bilo riječ o maloj brazilskoj izdavačkoj kući, izdano je samo 900 primjeraka knjige i odlučeno je kako neće biti više od tog prvog izdanja. Na sreću, Coelho je našao veću izdavačku kuću u kojoj je izdao svoju sljedeću knjigu, ''Brida'', s kojom je i ''Alkemičar'' postao brazilski besteseler. Ta knjiga je prodana u više od 65 milijuna primjeraka što je čini jednom od najprodavanijih u povijesti, a prevedena je na 71 jezik što ju je uvelo u Guinnessovu knjigu rekorda kao najviše puta prevedenu knjigu nekog živućeg autora.

Nakon Alkemičara, Coelho novi roman piše uglavnom svake dvije godine. Ukupno, izdao je 30 knjiga od kojih su tri autobiografske, a ostale su fikcija, na neki način protkana njegovim životnim iskustvom.

Nekoliko Coelhovih knjiga je ekranizirano:

1998. godine napravljena je mini serija temeljena na knjizi ''Brida'',

2004. godine Warner Bros je kupio prava za filmsku verziju Alkemičara – film još uvijek nije dovršen,

2007. godine napravljen je projekt temeljen na njegovoj knjizi ''Vještica iz Portobella'',

2009. godine snimljen je film ''Veronika je odlučila umrijeti'',

2011. godine je July Coelho napravila video natjecanje nazvano ''Aleph'' kako bi povećala Coelhovu interakciju s njegovih više od 5 000 000 prijatelja na Facebooku.


Komentari (0)

Foto