Jednosmjerna karta za Mombasu (2002)

ONE WAY TICKET TO MOMBASA / MENOLIPPU MOMBASAAN (Originalni naziv)

drama film ceste

Dirljiva priča o sazrijevanju dvojice tinejdžera iz različitih staleža koji boluju od raka

 
Režija: Hannu Tuomainen
Scenarij: Hannu Tuomainen, Atro Lahtela
Uloge: Antti Tarvainen, Joonas Saartamo, Johanna Ronnlof, Timo Päiväsalo, ...

Filmografija

To je dirljiva priča o sazrijevanju dvojice mladića iz različitih društvenih sredina, koji su se na životnome pragu našli suočeni sa smrću, i prvi cjelovečernji film finskoga scenarista, producenta i redatelja Hannua Tuomainena (r. 1960).

Na bolničkom odjelu za rak susreću se dvojica teško bolesnih tinejdžera, romantični Pete (A. Tarvainen), odgojen u sređenoj obitelji intelektualaca, te sarkastični Jusa (J. Saartamo), odrastao u sirotištu. Ohrabreni votkom krišom ispijenom u čast Jusina 18. rođendana, mladići odluče upustiti se u možda zadnju životnu pustolovinu.

Cilj im je Mombasa, slavljenikov san o idiličnom utočištu na obali toploga oceana, no prije odlaska u Afriku Pete želi otkriti svoje osjećaje školskoj kolegici Kate (J. Ronnlof). Tako prijatelje u nevolji put najprije vodi na sjever, u Laponiju. Svojim impulzivnim ponašanjem Jusa ih vodi iz jedne nevolje u drugu te Pete upoznaje život o kakvome nikada nije ni sanjao. Kate se pridružuje bjeguncima, a među troje mladih, u sjeni prijeteće smrti, rađa se odnos prepun najdubljih osjećaja...

Nakon desetak uspjelih kratkometražnih filmova i desetogodišnje producentsko-redateljske prakse u programu za djecu Finske televizije redatelj Hannu Tuomainen odvažio se debitirati temom u kojoj je lako skliznuti u sentimentalnost. Prethodno iskustvo, djelomice temeljeno i na vlastitom bliskom susretu sa smrću, pomogli su mu da napravi topao i optimističan, ali istodobno i životno uvjerljiv film.

Film je osvojio desetak nagrada: Ale Kino za najbolji film, CIFEJ za režiju, Cameiro za režiju, scenarij, najbolji film i glavnu ulogu (Joonas Saartamo), Grand Prix u Laonu za režiju, Artek za najbolju ulogu Antti Tarvainenu, Jussi za najbolji film, nagrada žirija u Tallinnu za najbolji film itd.


Komentari (1)

Foto