Dečko koji obećava (1981)

Dečko koji obećava (Originalni naziv)

komedija drama

Uzorni student medicine nakon udarca u glavu postaje buntovnikom i osniva punk band

 
Režija: Miloš Mišo Radivojević
Scenarij: Nebojša Pajkić, Miloš Mišo Radivojević
Uloge: Aleksandar Berček, Eva Drlan, Dara Džokić, Rade Marković, Dušica Žegarac, ...

Filmografija

"Dečko koji obećava", kultni film beogradskog redatelja Miloša Miše Radivojevića opisuje atmosferu 80-ih, doba kaseta, novovalnih bandova, bunta protiv socijalističkih tekovina te općenito jugoslavensku punk-rock scenu.

Slobodan zvani Boba pristojan je dečko iz (malo)građanske beogradske obitelji, studira medicinu, svira gitaru i ima djevojku Mašu. Slobodanov je život isplaniran, budućnost osigurana. Jednoga dana upozna turistkinju Švicarku s kojom provede ugodno vrijeme. Saznavši za Slobodanovo druženje s nepoznatom, Maša u napadu ljubomore opali Slobodana veslom po glavi te on izgubi svijest. Nakon udarca u glavu Slobodan se mijenja. Odlazi od kuće, spava u studentskom domu i po stanicama, više nije pristojan mladić već provokativan buntovnik sklon izazivanju nereda. Prodaje svoj žuti golf i kupuje motor, odlazi na tulume gdje se upozna sa svojim budućim bandom...

Autor glazbe za film je Dušan Kojić Koja iz Discipline kičme (pojavljuje se u ulozi Pita), a kroz film se čuju legendarne stvari poput "Iggy Pop" (Azra), "Bolje da nosim kratku kosu" (Pekinška patka), "Niko kao ja (Šarlo akrobata), "Jedina" (Idoli).

U glavnoj ulozi pojavljuje se Aleksandar Berček (Specijalno vaspitanje, Nacionalna klasa, Variola vera, Jagode u grlu, Bure baruta, Ko to tamo peva), jedan od najosobitijih glumaca tadašnje mlade generacije.


Komentari (3)

Foto