Tutankamon: Tajne dječaka kralja (2007)

Tutankhamun: Secrets of the Boy King (Originalni naziv)

dokumentarni

Otkrijte nove detalje o pravom faraonu iza najpoznatije zlatne maske

 
Režija: Andy Webb
Scenarij: Andy Webb
Uloge: Ed Stoppard

Filmografija

Film prati Earla od Carnarvona, čiji je pradjed pomogao otkriti Tutankamonovu grobnicu 1922. godine, u njegovu putovanju po Egiptu gdje istražuje najnovija otkrića koja će promijeniti sliku ovog dječaka kralja zauvijek. Otkrit ćete šokantne, dosad javnosti nepoznate činjenice o Tutankamonu, njegovu životu i smrti. Sve što smo do danas znali o njemu je krivo!

Lord Carnarvon susreće najbolje stručnjake kao što je doktor Zahi Hawass koji mu omogućava pristup neviđenim predmetima i novim istraživanjima. Iz navedenoga će nam biti jasno da je istina o ovom faraonu drugačija od one koja je svjetski priznata. To nije bio mali, bojažljivi princ, nego čovjek koji je živio za trenutak.

Medicinska istraživanja pobijaju prihvaćenu ideju kako je Tutankamon bio fizički slab – analiza lukova i strijela nađenih u grobnici pokazuje kako su oni bili korišteni, a nađena je i posebna odjeća koja je identificirana kao njegova. Sve to pokazuje kako je Tutankamon bio dobar sportaš i lovac.

Film otkriva kako je pljačka tijekom Drugog svjetskog rata trajno oštetila Tutankamonovu mumiju te su s njoj nestali i ključni dokazi o tome kako je umro. Danas, zahvaljujući skeniranju glave kojije moguć zajedno s novim istraživanjima, dokazi upućuju da on nije bio ubijen, već da je njegova smrt bila posljedica slomljene noge koju je zadobio kao posljedicu nesreće u lovu.


Komentari (0)

Foto