Otkrivanje vremena (1994)

Time Team (Originalni naziv)

dokumentarni

Pridružite se simpatičnoj ekipi arheologa i povjesničara koji vam otkrivaju tajne prošlosti

 
Režija: Tim Taylor
Scenarij:
Uloge: Tony Robinson, Phil Harding, Carenza Lewis

Filmografija

Sa dvadesetom sezonom nakon 20 godina ova dokumentarna serija je ukinuta, a tijekom 2014. godine bit će prikazane posebne emisije s najzanimljivijim trenucima (svojevrstan specijal).

Otkrivanje vremena je britanska televizijska serija koja se emitira od 1994. godine. Tony Robinson, voditelj, u početku objašnjava gledateljima razloge zašto je arheološka ekipa uopće došla na to mjesto, a tijekom iskopavanja on ohrabruje ekipu da objašnjavaju svoje ideje, zašto rade to što rade, što su otkrili, što zaključili. Tonyjeva uloga je da gledatelj, za kojeg se pretpostavlja da ne zna arheološke izraze i da se ne razumije u tu znanost, na jednostavan način shvati što se trenutno zbiva kako bi mogao popratiti emisiju. Iskopavanje obično traje 3 dana, a nalazišta u emisiji bila su razna, od doba paleolitika do kraja Drugoga svjetskog rata.

Arheolozi Mick Aston i Francis Pryor (potonji obično vodi iskopavanja iz Brončanog ili Željeznog doba) od kojih je jedan svaku emisiju svojevstan vođa ekipe, te terenski arheolog Phil Harding se svaku emisiju okupljaju na nalazištu koje se obično nalazi negdje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nalazište predlaže netko iz publike, tko zna neko mjesto na kojem se nalazi neka neriješena arheološka tajna, ili je vlasnik nekog zemljišta koje je potencijalno arheološki zanimljivo. Ekipa u tri dana pokušava otkriti što više o povijesti i arheologiji nalazišta, često uz pomoć lokalne arheološke jedinice.


Komentari (2)

Foto