Ulica bez imena (1948)

THE STREET WITH NO NAME (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Agent FBI-a treba se infiltrirati u zločinačku organizaciju koju vodi psihopatski ubojica

 
Režija: William Keighley
Scenarij: Harry Kleiner i Samuel G. Engel
Uloge: Mark Stevens, Richard Widmark, Lloyd Nolan, John McIntire, ...

Filmografija

Intrigantna i uzbudljiva noirovska kriminalistička drama uglednog redatelja Williama Keighleya, potpisnika sjajnih i trima Oscarima nagrađenih "Pustolovina Robina Hooda" s Errolom Flynnom te kultne gangsterske drame "´G´ Men" s Jamesom Cagneyem u glavnoj ulozi, izuzetno je realistično i gotovo dokumentaristički uvjerljivo ostvarenje.

Kad val zločina koji uključuje dvije pljačke i dva ubojstva potrese Center City, gradska policija proglasi uzbunu te u pomoć pozove FBI-jeva inspektora Georgea A. Briggsa (L. Nolan). Kad sumnja padne na policiji dobro poznatog kriminalca Roberta Dankera (R. Patten), čija je vozačka dozvola pronađena u opljačkanom restoranu, Briggs otkrije da je Danker u to vrijeme bio u Chicagu. Čini se da iza svega stoji zločinačka organizacija koju vodi Alec Stiles (R. Widmark), psihopatski ubojica sklon neurotičnim ispadima i premlaćivanju svoje supruge Judy (B. Lawrence). Znajući da je Stiles tvrd orah, Briggs za operaciju lova na njega odluči angažirati FBI-jeva agenta Genea Cordella (M. Stevens). Geneov je zadatak infiltrirati se u redove Stilesove bande...

Razlozi izuzetno realistične i gotovo dokumentaristički uvjerljive noirovske kriminalističke drame podjednako leže u odabranom pseudodokumentarističkom izvedbenom prosedeu s naratorom čiji glas sugerira autentičnost, u rafiniranoj i vrlo sugestivnoj Keighleyevoj režiji, kao i u odluci da se u realizaciji filma i u manjim sporednim ulogama angažira stvarno FBI-jevo osoblje. Posrijedi je inteligentno koncipirano djelo koje ozračjem asocira na izvrstan tri godine stariji naslov "Kuća u 92. ulici" Henryja Hathawaya, te koje nose životni dijalozi i sjajne glumačke interpretacije živopisnih karaktera.

U glavnoj ulozi nastupa M. Stevens (Mračni ugao, Zmijsko leglo), a pored uobičajeno sjajnog R. Widmarka (Poljubac smrti, Pljačka u Južnoj ulici) u ulozi glavnog negativca, njegovi su partneri L. Nolan (Drvo raste u Brooklynu, Gradić Peyton), E. Begley (12 gnjevnih ljudi, Objesite ih visoko) i J. McIntire (Psycho, Čovjek iz Virginije). Dojmljivu crno-bijelu fotografiju potpisuje Joseph MacDonald (Moja draga Clementina, Kako se udati za milijunaša), tijekom karijere tri puta nominiran za Oscara.


Komentari (1)

Foto