Veliki izlet (1992)

TIMESCAPE / GRAND TOUR: DISASTER IN TIME (Originalni naziv)

drama sf

J.Daniels u svoj mali hotel primi skupinu čudnih turista koji mogu putovati kroz vrijeme

 
Režija: David N. Twohy
Scenarij: David N. Twohy (prema noveli Vintage Season C. L. ...
Uloge: Jeff Daniels, Ariana Richards, Emilia Crow, Jim Haynie, Marilyn Lightstone...

Filmografija

Nakon tragične smrti supruge u nesreći kojoj je djelomično možda i sam pridonio, Ben Wilson (Jeff Daniels), koji je ostao sam s kćerkicom Hillary, kupuje mali hotel, svratište, i počne ga renovirati. Ubrzo dođe skupina turista. Inzistiraju da ih primi, iako preuređenje nije dovršeno. Pošto mu ponude koliko god želi novca, Ben ih primi, a onda će shvatiti da je riječ o vrlo čudnoj skupini ljudi koja može putovati kroz vrijeme...

Timescape debitantski je film redatelja i scenarista Davida Twohyja, koji će godinu poslije napisati filmsku priču za veliki hit Bjegunac Andrewa Davisa s Harrisonom Fordom i Tommyjem Leejem Jonesom, a kasnije se proslaviti zanimljivim SF akcijskim filmovima Pitch Black i Riddickove kronike. Počeci za Twohyja nisu bili blistavi - Timescape, čiji je planirani kino naslov bio Grand Tour: Disaster in Time, rijetko je gdje ušao u kino dvorane, nego je uglavnom izravno objavljen na videu.

Međutim, usprkos tome riječ je o solidnom ostvarenju koje u fantazijskom i žanru znanstvene fantastike nastavlja propitivati prirodu vremena, odnosno, bavi se idejom putovanja kroz vrijeme, koju je promovirao H. G. Wells u romanu Vremenski stroj (ili Vremeplov), a u godinama prije nastanka Timescapea veliki su filmski hitovi Terminator 1 i 2, te trilogija Povratak u budućnost tu temu stavili u središte pozornosti.

Timescape umješno povezuje obiteljsku melodramu s fantazijom i SF-om, a u svemu je prisutna i doza blago bizarnog humornog pomaka. Film je zapaženo prikazan na jednom od najuglednijih festivala fantazijskog i fantastičnog filma Fantasporto, gdje je nositelj glavne uloge Jeff Daniels (Purpurna ruža Kaira, Čudesna djevojka, Glup i gluplji) dobio nagradu za najboljeg glavnog glumca, dok je sam film na Bruxelleskom međunarodnom festivalu fantazijskog filma dobio prvu nagradu Zlatni gavran.


Komentari (0)

Foto