utorak, 07.05.2024 13:55

Sirova koža (1959)

Rawhide (Originalni naziv)

vestern

Priča o mukotrpnom običaju tjeranja stoke na američkom Divljem zapadu

sez.7 ep.10Kad časnik umre, razvodnik Dasovik mora preuzeti misiju, ali on nema nikakve kontrole nad ljudima. Ljudi izaberu Favora kad uzmu dio njegove stoke. Dasovik shvaća da je ostao sam, ali odlučan je izvršiti sve zapovijedi.
 
Režija: N/A
Scenarij: Charles Marquis Warren
Uloge: Clint Eastwood, Paul Brinegar, Steve Raines

Filmografija

Da bi stočari prodali svoju stoku, trebalo ju je skupiti i otjerati do željezničkih terminala na drugom kraju zemlje gdje je bila prodana i odlazila je dalje. To tjeranje stoke, legendarni "cattle drive" i danas se rado spominje u SAD-u čak se ljeti održavaju tjeranja stoke za turiste, a o tome su i vrlo mnogo pisalo.

Autori serije prilično su se vjerno držali te zadane povijesne formule. Krdo stoke s više od 3000 grla krenulo je od najjužnijeg dijela Teksasa na željeznički terminal u Sedaliju u Missouri udaljenu 5000 km. Vođa goniča je Gil Favor (karizmatični Eric Fleming), njegov prvi pomoćnik i predvodnik je Rowdy Yates (Clint Eastwood - rijetko ga gledamo tako mlada na malim ili velikim ekranima), a treći u skupini glavnih je uvijek ozbiljni izvidnik Pete Nolan (nama nepoznat Sheb Wooley). Svaka epizoda počinje kratkim monologom Gila Favora u kojoj on opisuje probleme i poteškoće svoga posla, i završava, na kraju svake priče u kojoj dobro pobjeđuje i skupina nastavlja putovanje Gilovim povikom: Potjerajte ih i idemo! Serija snimana u vrijeme kad su vestern-serije bile izuzetno popularne, no ova se ipak izdvaja jer u njoj sudjeluju legende američkog filma 50-ih, 60-ih i 70-ih godina. Već naslovnu pjesmu komponirao je Dmitri Tiomkin, a pjeva legendarni Frankie Laine; Clint Eastwood je u jednoj od glavnih uloga; Eric Fleming, da nije tragično poginuo, također bi postigao zavidnu karijeru, a u gostujućim ulogama redaju se same veličine.

Komentari (1)

Foto