Malcom X (1992)

MALCOLM X (Originalni naziv)

drama biografski

Film o vodećem borcu za prava afroameričkog stanovništva emancipacijom kroz islam

 
Režija: Spike Lee
Scenarij: Spike Lee, Arnold Perl
Uloge: Denzel Washington, Angela Bassett, Albert Hall, Al Freeman Jr., ...

Filmografija

Boston u vrijeme Drugog svjetskog rata. Mladi Afroamerikanac Malcolm Little (D. Washington) zajedno sa svojim prijateljem Shortyjem (S. Lee) luduje na plesnim zabavama pokušavajući prevladati teško odrastanje obilježeno očevom nasilnom smrću. Malcolmova su oca, baptističkog propovjednika Earla (T. Hollis), ubili pripadnici zloglasnog Ku Klux Klana što je dječaku zauvijek promijenilo život baš kao i odvojenost od njegove majke Louise (Lonette McKee)...

Pokušavajući osigurati kakvu-takvu egzistenciju, mladi se Malcolm odao drogi i kriminalu što će ga odvesti u zatvor. Ondje će doživjeti preobraćenje nadahnjujući se tekstovima Elijaha Muhammeda (A. Freeman Jr.), prvaka organizacije Nacija islama. Nakon izlaska iz zatvora Malcolm će u Chicagu upoznati svog idola, promijeniti ime u Malcolm X i posvetiti se borbi protiv diskriminacije svojih sunarodnjaka vjerujući da je to moguće isključivo uz pomoć islama...

"Malcolm X" najambiciozniji je film u karijeri afroameričkog filmaša Spikea Leeja. Proslavljen filmom "Učini pravu stvar" (1989) za čiji je scenarij nominiran za Oscara, Lee se 1992. predstavio ekranizacijom života i karijere jednog od najkontroverznijih afroameričkih aktivista u 20. stoljeću. To je Malcolm X (1925.-1965.), rođen kao Malcolm Little, koji se tijekom 1950-ih i 1960-ih nametnuo kao vodeći borac za prava afroameričkog stanovništva emancipacijom kroz islam. O njemu je 1972. snimljen dokumentarni film Malcolm X redatelja Arnolda Perla čiji je scenarij poslužio Spikeu Leeju u radu na vlastitom projektu. Pritom je Leeju kao predložak poslužila i knjiga The Autobiography of Malcolm X Alexa Haleyja, dok se redatelj odlučio za kombinaciju biografske i političke drame nastojeći što plastičnije prikazati ključne metamorfoze u životu svog središnjeg lika.

Za glavnu ulogu je izabrao svog višegodišnjeg suradnika i dvostrukog oskarovca D. Washingtona (Rat za slavu, Dan obuke) koji je upravo u ovom filmu ostvario jednu od svojih najboljih uloga u karijeri. Leejev film plijeni minucioznom karakterizacijom i slojevitim odnosima među likovima nastojeći upravo kroz njih objasniti ključne motive u životnom putu i pozivu naslovnog lika. Uz izvrsnog D. Washingtona u filmu glume i A. Bassett (Tina - Što ljubav ima s tim?, The Rosa Parks Story) zatim A. Hall (Ali, Apokalipsa danas), A. Freeman Jr. (serije One Life to Live i Roots: The Next Generation), D. Lindo (Kućna pravila, Ucjena), a u filmu nastupa i S. Lee. Film je sniman na lokacijama u SAD-u, Južnoafričkoj Republici, Egiptu i Saudijskoj Arabiji, odnosno u Meki što je i kuriozitet projekta.

Efektna fotografija koja spaja crno-bijele kadrove i kadrove u boji djelo je Ernesta Dickersona (Blind Faith, Juice), dok je za kostimografiju nominirana za Oscara Ruth Carter (Amistad, Shaft). Za Oscara je nominiran i D. Washington za najbolju glavnu mušku ulogu, a film je 1992. uvršten u službenu konkurenciju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu na kojem je Denzel Washington proglašen najboljim glumcem.


Komentari (0)

Foto