Upravitelj za ljudske resurse (2010)

THE HUMAN RESOURCES MANAGER (Originalni naziv)

drama

Tragikomična priča o otuđenom službeniku za ljudske resurse u pekari koji upada u probleme

 
Režija: Eran Riklis
Scenarij: Noah Stollman, Abraham B. Jehoshua
Uloge: Mark Ivanir, Noah Silver, Reymond Amsalem, Gila Almagor, Rosina Kambus, ...

Filmografija

Godine 2010. ovjenčana s pet nagrada Izraelske filmske akademije te nagrađena na međunarodnim festivalima u Haifi, Hong Kongu i Locarnu, intrigantna i emotivna crnohumorna drama izraelskog redatelja Erana Riklisa (The Syrian Bride, Lemon Tree) uspjela je adaptacija istoimenog romana uglednog romanopisca, esejista i dramatičara Abrahama B. Yehoshue.

Izrael 2002. Nezadovoljnom službeniku za ljudske resurse u najvećoj državnoj pekarnici (M. Ivanir) nimalo se ne sviđa posao koji radi. Osim što živi daleko od bivše supruge (R. Amsalem) i odvojen od kćeri (R. Koren), obveze su mu mnogo veće od zadovoljstva koje mu posao pruža, zbog čega bi najradije potražio neko drugo i bolje radno mjesto. Kad jednog dana dozna da je u napadu bombaša samoubojice u Tel Avivu poginula djelatnica njegove tvrtke, Yulia, imigrantica podrijetlom iz Rumunjske, čovjeku će se život dodatno zakomplicirati.

Kod Yulie je nakon njezine smrti pronađen samo jedan dokument, potvrda o isplati plaće iz pekarnice, te službenik strahuje da bi moglo biti skandala. Uistinu, ambiciozni novinar (G. Alfi) kao naručenu dočeka priču o neodgovornosti i nemaru uprave pekarnice, te počne pripremati reportažu. Kad vlasnica pekarnice (G. Almagor) dozna za to, naloži mu da na bilo koji način spriječi daljnje nevolje. Stoga on odluči tijelo pokojnice otpratiti u Rumunjsku...

Ugledni romanopisc, esejist i dramatičar Yehoshua je nagrađivani pisac koji u odabiru tema preferira osobne i intimne ljudske priče. Njegova su djela prožeta sjetom, egzistencijalnom tjeskobom i nerijetko tragikom, koje redatelj Riklis i scenarist Noah Stollman, autor predloška za zapaženu ratnu dramu "Adam Resurrected" Paula Schradera, efektno uspijevaju prenijeti na ekran.

Riječ je o trećem i dosad najzrelijem Riklisovu redateljskom projektu, promišljenom i zaokruženom ostvarenju u čijem su fokusu karakteri i intimne drame emotivnih likova koji se na različite načine nose s teškim životnim okolnostima. Posrijedi je i moralistički intonirana gorko-slatka priča koja na dojmljiv način progovara o otuđenju i nezainteresiranosti u međuljudskim odnosima.

U glavnoj ulozi nastupa M. Ivanir (Schindlerova lista, Avanture Tintina), za skupni nastup u triler/drami "Dobri pastir" Roberta De Nira 2007. nagrađen Srebrnim medvjedom na festivalu u Berlinu.


Komentari (1)

Foto