Smrt oceana? (2010)

HORIZON: DEATH OF THE OCEANS (Originalni naziv)

dokumentarni

D. Attenborough otkriva kako ljudi svojim djelovanjem ugorožavaju eko sustav oceana

 
Režija: Peter Oxley
Scenarij:
Uloge:

Filmografija

Među našim su najdragocjenijim prirodnim resursima. Od polarnih ledenih bregova do tropa, David Attenborough otkriva kako svojim djelovanjem svjetske oceane guramo sve bliže rubu propasti.

Popisivanje morskog života najopsežniji je inventar oceana, koje je ikada poduzeto i temelji se na radu 2000 znanstvenika iz 90 zemalja. Preobrazit će način na koji promatramo oceane, dajući nam bolji uvid u živote tamošnjih bića, naš utjecaj i ono što nam nosi budućnost.

Ekipa BBC-jevog "Horizonta" u ovom nam dokumentarnom filmu otkriva suvremene tehnike, upoznaje nas s istaknutim znanstvenicima i istražuje neke od otkrića ovog golemog projekta.
Naša glad za ribom ubrzano pustoši mora pa je jedan od ključnih ciljeva popisivanja nadziranje ribljih zaliha. Ekipa odlazi istraživačkim plovilom do obale Cape Coda u Massachusettsu te upoznaje Nicholasa Makrisa, znanstvenika s Massachusettskog tehnološkog instituta koji je izumio sonarni sustav praćenja i time znanstvenicima omogućio skeniranje velikih morskih područja.

Ekipa obilazi i Veliki koraljni greben kako bi upoznala znanstvenike koji se bore da to jedinstveno stanište spase od učinaka nove opasnosti, acidifikacije oceana koju uzrokuju klimatske promjene. Ograničavajući rast koralja, acidifikacija ugrožava stanovnike cijelog tog ekosustava. Ekipa se pridružuje skupini znanstvenika koji putuju na sjeverni Atlantik kako bi nadgledali grbave kitove. Akustični smog, tj. buka koju stvaraju brodovi, šteti tamošnjem morskom životu, posebice sprečavajući komunikaciju kitova. Upoznat ćemo i anatoma za životinje čije dubinske tomografske snimke dupina dokazuju da od te nove prijetnje morski sisavci gube sluh.

Što onda možemo poduzeti kako bismo spasili taj najkrhkiji od svih ekosustava? Popisivanje morskog života pružit će nam potrebne informacije kako bismo donosili upućene odluke temeljene na stvarnim podacima. Sve što je potrebno jest politička volja i ekonomska dalekovidnost u donošenju takvih odluka prije negoli bude prekasno.

Voditelj:  David Attenborough


Komentari (0)

Foto