Rat gangsterima (1935)

G-MEN (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Sukob novonastale agencije za borbu protiv kriminala i njujorškog podzemlja

 
Režija: William Keighley
Scenarij: Seton I. Miller
Uloge: James Cagney, Margaret Lindsay, Ann Dvorak, Robert Armstrong, Barton MacLane

Filmografija

"Rat gangsterima" je slojevito ostvarenje uvjerljivih karaktera i snažnih emocija, koje će brojnim gledateljima unatoč sedamdesetak godina distance još uvijek djelovati iznimno uvjerljivo i suvremeno. Neki obračuni inspirirani su stvarnim događajima, a režiju filma potpisuje vrsni holivudski zanatlija William Keighley.

Mladi odvjetnik 'Brick' Davis (J. Cagney) završio je studij uz financijsku pomoć moćnog njujorškog gangstera Maca (W. Harrigan), koji mu je želio pružiti životnu priliku kakvu on sam nikada nije imao. Iako je platio njegovo studiranje, Mac ne traži zauzvrat nikakve usluge. Jednoga dana u grad stiže Davisov kolega sa fakulteta Eddie Buchanan (R. Toomey), koji se u međuvremenu zaposlio u vladinom uredu za borbu protiv kriminala, kasnije proslavljenom FBI-u.

Eddie nagovara Davisa da mu se pridruži, no Davis popuni pristupnicu tek nakon što njegovog prijatelja ubije jedan od Macovih kriminalaca. Željan osvete, Davis prolazi obuku za agenta, no problemi nastanu nakon što njegov šef Jeff McCord (R. Armstrong) otkrije odvjetnikovu burnu mladost i vezu s Macom...

Osim što je u antologijskim filmovima poput "Državnog neprijatelja broj 1", "Usijanja" i "Burnih dvadesetih" glumio neke od najimpresivnijih gangsterskih likova u povijesti filma, legendarni američki glumac James Cagney (1899-1986) odigrao je i jednu antologijsku ulogu policajca, odnosno FBI agenta. To se zbilo u ovom izvrsnom gangsterskom krimiću. Realiziran nakon uvođenja Haysova kodeksa, odnosno postroženja holivudske cenzure, "G-Men" je imao zadaću promovirati vladinu borbu protiv organiziranog kriminala i popularizirati zanimanje agenta FBI-a, o čemu svjedoči i činjenica da je izradu filma osobno nadzirao legendarni dugogodišnji šef FBI-a J. Edgar Hoover.  Koscenarist filma, kasnije legendarni producent Darryl F. Zanuck, nominiran je za Oscara, za predložak koji je potpisao pseudonimom.


Komentari (0)

Foto