Oteti (1971)

KIDNAPPED (Originalni naziv)

drama romantika avantura

Pustolovna i romantična priča o škotskom vojniku koji pokušava preuzeti očevo nasljedstvo

 
Režija: Delbert Mann
Scenarij: Jack Pulman
Uloge: Michael Caine, Lawrence Douglas, Vivien Heilborn, Trevor Howard, ...

Filmografija

Uzbudljiva, zabavna i vrlo šarmantna pustolovna romantična drama redatelja Delberta Manna (Razdvojeni stolovi, Minkov dodir), među ostalim i potpisnika s četiri Oscara ovjenčanog remek-djela "Marty", uspjela je adaptacija istoimenog romana "Catriona" glasovitog škotskog književnika Roberta Louisa Stevensona.

Godine 1751. mladi škotski vojnik David Balfour (L. Douglas) nakon očeve smrti posjećuje svog ujaka Ebenezera (D. Pleasance), od kojeg želi preuzeti očevo nasljedstvo. No Ebenezer je podlac koji će Davida najprije pokušati ubiti, a nakon što mu to ne uspije, pokušat će ga kao roba ukrcati na brod za kolonije kojim zapovijeda kapetan Hoseason (J. Hawkins). Od nevesele sudbine Davida će u posljednji trenutak spasiti susret s rođakom Alanom Breckom Stewartom (M. Caine), odvažnim jakobincem i dezerterom iz postrojbi Crvenih odora kraljevića Charlesa Edwarda Stewarta (G. Jackson). Oslobodivši Davida, Alan će s njim u bijegu pred vojskom krenuti prema Edinburghu da mu pomogne ostvariti pravo na nasljedstvo. U tome će im se pridružiti i Alanova privlačna rođakinja Catriona Stewart (V. Heilborn), koju će ubrzo privući naočiti David...

Pisac znamenitih djela "Otok s blagom" i "Neobičan slučaj doktora Jekylla i gospodina Hydea" romane "Kidnapped" i "Catriona" objavio je u kasnom viktorijanskom razdoblju 1886. i 1891. godine, te je pustolovnom pričom smještenom u Škotsku sredinom 18. stoljeća oduševio čitatelje. Tome nije smetala ni činjenica da su junaci romana bili politički nepodobni jakobinci, zagovornici teze da su prijestolja Engleske i Škotske bila oteta njihovim pravim vladarima, škotskoj kraljevskoj obitelji Stewart. Premda je realizacija projekta bila prilično problematična, ponajviše zbog dosta raskošne i skupe produkcije, Mannov film je energično režirano, dinamično, dojmljivom fotografijom redateljeva čestog suradnika Paula Beesona (Jane Eyre, serija "Svetac") snimljeno i vrlo raspoloženo glumljeno ostvarenje.

U glavnoj ulozi nastupa dvostruki oskarovac i veliki karakterni glumac M. Caine (Čovjek koji je želio biti kralj, Hannah i njezine sestre), a njegovi su partneri T. Howard (Kratki susret, Treći čovjek), V. Heilborn (serije "Državnik novog kova", "Poirot") i D. Pleasance (Noć vještica, Bijeg iz New Yorka), koji vrlo sočno interpretira podlog ujaka.


Komentari (0)

Foto