Plava vrata (2002)

LAN SE DA MEN / BLUE GATE CROSSING (Originalni naziv)

drama romantika

Poetična i emotivna priča o prijateljstvu i ljubavi između troje tinejdžera

 
Režija: Chih-yen Yee
Scenarij: Chih-yen Yee
Uloge: Bo-lin Chen, Gwei Lun-Mei, Shu-hui Liang, Joanna Chou, Liang You-Lin, ...

Filmografija

Izvrsna romantična drama scenarista i redatelja Chih-yen Yeea, koautora nagrađivanog omnibusa "About Love", 2002. na Međunarodnom filmskom festivalu u Bratislavi ovjenčana je Posebnim priznanjem žirija, iste godine je s uspjehom prikazana na festivalu u Tokiju te dvije godine kasnije nominirana za Hongkonšku filmsku nagradu. Posve zasluženo, jer je riječ o emotivnoj, poetičnoj, dirljivoj i vrlo suptilnoj storiji o prijateljstvu i ljubavi među tinejdžerima, o filmu polaganog ritma koji nekim detaljima zapleta asocira na izvrsnu romantičnu dramu "Pokaži mi ljubav" Šveđanina Lukasa Moodyssona.

Nakon što se snažno zaljubi u svog vršnjaka Zhanga Shi-haoa (Bo-lin Chen), plaha i nesigurna tinejdžerica Lin Yue-zhen (Shu-hui Liang) se za pomoć u upoznavanju mladića obrati svojoj najboljoj prijateljici i razrednoj kolegici Meng Ke-rou (Gwei Lun-Mei). Meng spremno pristane pomoći Lin, ne sluteći da se upušta u nešto što će im promijeniti odnos. Naime, Zhangu se Lin nimalo ne sviđa i za nju ne želi ni čuti, a snažno ga privlači Meng koja bi morala biti presretna što se za nju zanima uspješan plivač i najpopularniji dečko u školi. No ona nije nimalo sretna, jer sve više postaje svjesna svojih snažnih osjećaja prema Lin...

Autor filma Chih-yen Yee dojmljivo profilira karakterno slojevite i vrlo zanimljive likove te među njima postupno razvija sve kompleksnije odnose. Pri tome ni u jednom trenutku ne zapada u banalnost ili trivijalnost, niti poseže za jednostavnim rješenjima, već stvara izuzetno intrigantan mikrosvijet s likovima čije osjećaje, nesigurnosti i dvojbe razumijemo i prihvaćamo. Pored sigurne, atmosferične i sugestivne režije za uspjeh filma najzaslužniji su sjajni nastupi mlade postave u kojoj su markantni Bo-lin Chen (Blade of Kings), darovita Gwei Lun-Mei (Leteći mačevi) i Shu-hui Liang, koji su u ovom filmu debitirali kao glumci.


Komentari (0)

Foto