Budim se s vriskom (1941)

I WAKE UP SCREAMING (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Sportski promotor kojega inspektor tereti za ubojstvo modela mora dokazati svoju nevinost

 
Režija: H. Bruce Humberstone
Scenarij: Dwight Taylor, prema romanu Stevea Fishera
Uloge: Betty Grable, Victor Mature, Carole Landis, Laird Cregar, Elisha Cook Jr....

Filmografija

Izvrsna noirovska krimi-drama redatelja H. Brucea Humberstonea, za koji je scenarij napisao Dwight Taylor (Veseli razvod, Pljačka u Južnoj ulici), dojmljiva je adaptacija bestselera američkog pisca krimića Stevea Fishera, koji je i osobno surađivao na scenariju.

Nakon što je ambiciozna mlada glumica i model Vicky Lynn (C. Landis) pronađena mrtva, sumnja za njezino ubojstvo padne na uspješnog njujorškog sportskog promotora Frankieja Christophera (V. Mature). Premda Frankie tijekom saslušanja ničim ne potvrdi policijske pretpostavke, za upornog detektiva Eda Cornella (L. Cregar) on i dalje ostane glavni sumnjivac zbog svog odnosa s Vicky. Frankie je djevojku upoznao dok je za život zarađivala kao pjevačica i konobarica u klubu u koji je dolazio s bivšim glumcem Robinom Rayom (A. Mowbray) i trač-kolumnistom Larryjem Evansom (A. Joslyn). Frankie se s njima dvojicom okladio da je sposoban privlačnu anonimnu djevojku promidžbenom kampanjom pretvoriti u traženu zabavljačicu. Premda Cornella indicije upućuju i na trag telefonskog operatera Harryja Williamsa (E. Cook Jr.) iz Vickyna hotela, detektiv vjeruje da je Frankie pravi krivac. U dokazivanju njegove nedužnosti i potrazi za pravim ubojicom Frankieju će pomoći Vickyna privlačna sestra Jill (B. Grable)...

Redatelj H. Bruce Humberstone nadimka "Lucky" filmom se počeo baviti još u djetinjstvu kao glumac, da bi nakon suradnika na scenarijima s vremenom postao najprije pomoćni redatelj koji je surađivao i na filmovima Freda Nibloa (Đavolji plesač, Dvoje ljubavnika), Kinga Vidora (Street Scene) i Allana Dwana (The Iron Mask), a potom i redatelj. Afirmirao se radom na nekim od najpopularnijih naslova iz serijala o Charlieju Chanu (Charlie Chan na Olimpijadi, Charlie Chan u Honoluluu) i o legendarnom kralju džungle Tarzanu (Tarzan i izgubljeni safari, Tarzan i traperi, Tarzanova borba za život), kojeg je glumio Gordon Scott. Humberstone je s podjednakim uspjehom režirao komedije, drame, melodrame i krimi-drame poput današnjeg filma.

Posrijedi je djelo sugestivnog ozračja i efektne uporabe svjetla i sjene, koje obiluje intrigantnim obratima i neočekivanim otkrićima prave prirode nekih likova. Dojmljivu crno-bijelu fotografiju koja dodatno naglašava tenzičnost zbivanja potpisuje šest puta za Oscara nominirani Edward Cronjager (Cimarron, Nebo može čekati), a soundtrack u kojem odjekuju i stihovi klasika "Somewhere Over the Rainbow" Cyril J. Mockridge (Čudo u 34. ulici, Čovjek koji je ubio Liberty Valancea).


Komentari (0)

Foto