Privatni detektiv (1973)

The Long Goodbye (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Elliott Gould privatni je detektiv i žestok momak koji dobiva novi zadatak

 
Režija: Robert Altman
Scenarij: Leigh Brackett, Raymond Chandler
Uloge: Elliott Gould, Nina Van Pallandt, Sterling Hayden, Mark Rydell, ...

Filmografija

Philip Marlowe (E. Gould) privatni je detektiv i očaran je tajanstvenom ljepoticom Eileen Wade (N. Van Pallandt), ali je u nemilosti njezina muža, pisca i alkolohičara Rogera (S. Hayden). Tu su i neizostavni zli momci i židovski gangster, koje mora svladati kako bi riješio slučaj...

Redatelj Robert Altman prihvatio se ekranizacije romana "The Long Goodbye", poznatoga američkog pisca krimića Raymonda Chandlera, svjestan činjenice da je priču i zaplet poznatog pisca doista teško pretočiti u filmsku priču. Zato postavlja likove u različite situacije i sa svakim se posebno bavi, pa oni sami za sebe postaju priča.

I sam je Chandler tvrdio da zapleti njegovih krimića nisu toliko važni koliko atmosfera, opisi likova i situacija u kojima se likovi nalaze. Chandleru nije bilo osobito važno hoće li čitatelji razumjeti priču, a on je tako vjerno i na jedinstven način pričao da prave ljubitelje njegovih krimića to uopće nije smetalo. Štoviše, uz Dashiella Hammetta i Patriciju Highsmith, smatra se jednim od najboljih američkih pisaca krimića.


Komentari (4)

Foto