Ambasador (1984)

AMBASADOR (Originalni naziv)

drama politički

Tamna strana komunističke svakodnevnice prikazana kroz raspad obitelji bivšeg ambasadora

 
Režija: Fadil Hadžić
Scenarij: Fadil Hadžić
Uloge: Miodrag Radovanović, Elizabeta Kukić, Fabijan Šovagović, Voja Brajović, ...

Filmografija

Za ono vrijeme vrlo provokativan, "Ambasador" uvjerljivo prikazuje tamnu stranu nekadašnje komunističke svakodnevice. Tek 19 godina nakon "Ambasadora" Hadžić je ponovno dobio priliku režirati, bila je to crna komedija "Doktor ludosti".

Jedan dan u podsljemenskoj vili bivšega ambasadora Milkovića (M. Radovanović). Nekoć ugledni partizan, a potom i ambasador, Milković ima velikih problema sa svojom djecom. Depresivna kći (E. Kukić) posvećuje većinu vremena razmišljanju o pokojnoj majci, a sin (Ž. Königsknecht) druži se s gradskim propalicama i svira u rock'n'roll bandu. Te večeri vilu posjećuje i ambasadorov stariji sin, liječnik (V. Brajović), kojemu hitno treba pozajmnica od nekoliko tisuća dolara. I dok Milković karta poker sa svojim uglednim prijateljima i pije uvozna pića, njegova kći pokušava izvršiti samoubojstvo. Sve to ironično promatra radnik (F. Šovagović) koji je došao u Milkovićevu vilu kako bi popravio grijanje...
Politička drama "Ambasador", snimljena 1984. To je 14. film u karijeri svestranog Fadila Hadžića, jednog od ponajboljih hrvatskih redatelja (Abeceda straha, Lov na jelene, Novinar). Tema idealistički orijentiranih individualaca koji doživljavaju razočaranje u bivšem režimu zanimala je Hadžića i ranije, u nekim od njegovih najboljih filmova (Protest, Novinar), a "Ambasador" je prema njegovim riječima završni dio takvih autorskih preokupacija.

Komentari (0)

Foto