Vladarica začina (2005)

THE MISTRESS OF SPICES (Originalni naziv)

drama romantika

Indijku odgojenu u duhu sestrinstva Gospodarica začina sudbina spoji s naočitim muškarcem

 
Režija: Paul Mayeda Berges
Scenarij: Gurinder Chadha, Paul Meyeda Berges, ...
Uloge: Aishwarya Rai, Dylan McDermott, Nitin Chandra Ganatra, Anupam Kher, ...

Filmografija

Slikovita i intrigantna romantična drama s elementima fantastike "Gospodarica začina" zajednički je projekt redatelja Paula Mayede Bergesa, suscenarista hita "Baš kao Beckham", koji je surađivao i na omnibusu "Pariz, volim te", i njegove supruge scenaristice Gurinder Chadhe.

Nakon što su joj u rodnoj Indiji u djetinjstvu roditelje ubili kriminalci, mladu Tilo (A. Rai) podigle su i odgojile pripadnice sestrinstva Gospodarice začina. Pod vodstvom Prve majke (Z. Segal), Tilo je upućena u tajne začina koje joj omogućavaju posebne moći, poput predviđanja budućnosti kupaca, ali i zahtijevaju poštovanje triju strogih pravila. Kao jedna od Gospodarica začina, Tilo nikad ne smije dopustiti da joj osjećaji utječu na posao, nikad ne smije napustiti trgovinu koju vodi i nikad ne smije nikome dopustiti da ju dodirne. A među redovitim kupcima u trgovini začinima koju vodi u San Joseu su taksist Haroun (N. Chandra Ganatra), brižni djed (A. Kher) koji skrbi o unučici Geeti (P. Lakshmi), Kwesi (A. Akinnuoye-Agbaje) i tinejdžer Jagjit (S. Gill Dulay). Tilo će se život početi mijenjati nakon što pred vratima njezine trgovine prometnu nesreću doživi motociklist Doug (D. McDermott), kojem djevojka posebnim začinima pomogne u oporavku...

Dok je redatelj Berges Amerikanac japanskih korijena, scenaristica Chadha je Indijka porijeklom iz Kenije, koja sa suprugom živi u Londonu gdje se 1993. afirmirala hvaljenom dramom "Bhaji on the Beach". Zahvaljujući uspjehu također humorne drame "Što se kuha?" iz 2000. godine, koju je Gurinder i režirala, supružnici Berges-Chadha postali su uigran scenarističko-redateljski par koji je 2004. potpisao romantičnu mjuzikl/komediju "Brak i predrasude", te iz čije kreativne "radionice" stiže i današnje zabavno i vrlo šarmantno ostvarenje. Riječ je o djelu koje se kreće područjem filmskog magičnog realizma i koje eksploatira temu romantičnog "čarobnog" kuhanja, na način sličan onom u hitovima "Kao voda za čokoladu" Alfonsa Araua i "Čokolada" Lassea Hallströma. Posrijedi je elegantno režiran film naglašene emotivnosti, jarkog kolorita, prikladno kičaste scenografije i dizajna te uvjerljivih glumačkih interpretacija. U glavnoj ulozi nastupa A. Rai (Posljednja legija, Pink Panther 2), a njezin je partner D. McDermott (Na vatrenoj liniji, serija "Pravda za sve").


Komentari (1)

Foto