Ranč Deluxe (1975)

RANCHO DELUXE (Originalni naziv)

komedija vestern

Dvojica kradljivaca stoke bježe pred zakonom kada im bogati rančer pomrsi planove

 
Režija: Frank Perry
Scenarij: Thomas McGuane
Uloge: Jeff Bridges, Sam Waterston, Elizabeth Ashley, Clifton James, Slim Pickens...

Filmografija

Realizirana u suprodukciji iskusnih Elliota Kastnera (U orlovskom gnijezdu, Anđeosko srce) i Anthonyja Raya (Sjene, Kaktusov cvijet), nepretenciozna, lepršava i zabavna vestern/komedija redatelja Franka Perryja (Dnevnik lude crnkinje, Prošlog ljeta) istodobno dobro funkcionira na čak tri razine. S jedne strane je riječ o posveti vesternu kao najameričkijem filmskom žanru duge i bogate tradicije, s druge o svojevrsnoj vestern-parodiji, a s treće o generacijskoj komediji koja na sjetan i pomalo romantičan način progovara o ispraznoj i bezidejnoj egzistenciji mladih Amerikanaca onog vremena.

Američki zapad sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća. Brzopleti Jack McKee (J. Bridges) i njegov nešto smireniji prijatelj Cecil Carlson (S. Waterston) mlade su lutalice i kradljivci stoke. Dok Jacka muči zategnut odnos s njegovom bivšom suprugom Anne (D. Cook-Nelson), Cecil je dijelom Indijanac koji sve više shvaća da se ne može uklopiti među pripadnike svog plemena. Želeći se izvući iz neimaštine i dobro zaraditi, Jack i Cecil smisle plan o velikom poslu koji bi ih trebao zbrinuti na duže vrijeme. Njihova meta je bogati rančer Jim Brown (C. James), kojem žele ukrasti što više stoke. Kad im Brown pomrsi planove te za njima pošalje privatnog detektiva Henryja Beigeja (S. Pickens), dečki će biti prisiljeni na bijeg...

Scenarij Thomasa McGuanea (Dvoboj na Missouriju, Tom Horn) spretno transponira i osuvremenjuje žanrovske konvencije, fotografija pet puta za Oscara nominiranog Williama A. Frakera (Rosemaryna beba, Bullitt) je dojmljiva, a pored elegantne Perryjeve režije, šarmantnu, frivolnu i lagano ironijski pomaknutu cjelinu nose i raspoložene glumačke interpretacije. Dvije ravnopravne središnje muške uloge tumače oskarovac J. Bridges (Veliki Lebowski, Čovjek zvan hrabrost) i nagrađivani televizijski glumac S. Waterston (serije "Odletjet ću", "Zakon i red"), za glavnu ulogu u biografskoj ratnoj drami "Polja smrti" Rolanda Jofféa nominiran za Oscara. Njihovi su partneri C. James (Hladnokrvni kažnjenik), S. Pickens (Dr. Strangelove) i H. D. Stanton (Alien, Zelena milja).


Komentari (0)

Foto