Posljednja minuta (2001)

THE LAST MINUTE (Originalni naziv)

triler drama

Nekoć respektabilni član društva, Max Beesley postaje olupina čovjeka koji je nekad bio

 
Režija: Stephen Norrington
Scenarij: Stephen Norrington
Uloge: Max Beesley, Emily Corrie, Tom Bell, Jason Isaacs, Kate Ashfield

Filmografija

Na prvi pogled, "The Last Minute" podsjeća na "Trainspotting" po količini beznađa, atmosferi i okružju. Na neki način, Norringtonov je motiv još strašniji i nemilosrdniji: on govori o istjecanju vremena koje je na raspolaganju svakome od nas.

Billy Byrne (Max Beesley) objašnjava svoje statističko poimanje života: ako živimo prosječno oko 70 godina, to je samo oko 19 tisuća sati života provedenog sa smislom... u prosjeku. Zatim se priča vraća tri godine unatrag. Billy je postao svjetski slavan, obožavaju ga u Londonu, Berlinu, Tokyu.Njegova djevojka Janey ga voli. Godinu kasnije: "Tko je uopće taj Billy Byrne?" pitaju se donedavni obožavatelji. Podjednako bezrazložno pao je u zaborav kao što je postao slavan. Zbog sebičnosti i načina života djevojka ga je napustila. Susreće drugu djevojku, Anne, koja u njemu prepoznaje nekadašnju zvijezdu, ali zna i da je njegovo samopoštovanje uništeno. Zajedničko im je to što je i ona, kao i Billy, svjesna da se život troši.

Billy završava u zastrašujućem podzemlju u kojemu žive londonski beskućnici, ovisan o drogi, propao. Uvjeren da je došao do genijalnih otkrića, još jednom odlazi nekadašnjem agentu koji ga je tri godine ranije dočekivao s uvažavanjem...

Film je režirao Stephen Norrington (rođen u Velikoj Britaniji 1964.), glumac, kipar i glazbenik, koji je glumio i radio vizualne efekte u mnogim fimovima, a sam je režirao četiri: "Death Machine" (1995), "Blade" (1998), "The Last Minute" (2001) i "The League of Extraordinary Gentlemen" (2003).

"The Last Minute" ima živ i ekstravagantan vizualni stil, kao što su ekstravagantni priča filma, motiv i protagonisti. Sliku izvrsno prati elektronska glazba (Aphex Twin). Na Fantasportu 2002. godine Stephen Norrington dobio je Directors' Week Special Jury Award i niz pohvalnih kritika. U glavnoj je ulozi Max Beesley, poznat kao partner Mariah Carey u filmu "Glitter".


Komentari (0)

Foto