Djeca revolucije (1996)

CHILDREN OF THE REVOLUTION (Originalni naziv)

komedija drama politički

Pripadnica australske komunističke partije J. Davis uvjerena je da podiže Staljinova sina

 
Režija: Peter Duncan
Scenarij: Peter Duncan
Uloge: Judy Davis, Sam Neill, Geoffrey Rush, Richard Roxburgh, Rachel Griffits, ...

Filmografija

Godine 1990. Australija se našla u teškoj političkoj krizi, na korak do građanskog rata. Utjecajni vođa policijskog sindikata Joseph Welch doveo je vladu na rub pada, onda je uhićen, a potom je za sve okrivio svoju majku. Davne 1949. Joan Fraser bila je radikalna ljevičarka i gorljiva pripadnica australske komunističke partije, čiji su se pripadnici mogli izbrojiti na prste jedne ruke. Optuživala je vladu za fašizam i svakog tjedna, na ruskom, pisala pisma drugu Josifu Visarionoviču Staljinu...

Pisma Staljinu pisana rukom Joan Fraser, pripadnice komunističke partije, proučavali su pripadnici australske kontraobavještajne službe i sovjetski činovnici. Oni su ih, duboko dirnuti njihovim sadržajem, proslijedili Staljinu. Generalni sekretar Komunističke partije Sovjetskog Saveza pozvao je1952. Joan u Moskvu na partijski kongres, što je ona s radošću prihvatila.

U Moskvi joj društvo pravi tajanstveni agent Dave, za kojeg Joana shvati da je dvostruki agent - australski i sovjetski. Iste noći Staljin i Joan se zbliže i po svemu sudeći završe u krevetu, ali ispostavi se da je to bila posljedna Staljinova noć. Tijekom noći u Joaninu sobu dolazi i Dave. Zapanjena veseljem sovjetskih političara Staljinovom smrću, Joan se vraća u Australiju, gdje devet mjeseci kasnije rađa sina.

Uvjerena je da je mali Joe Staljinov sin. Formalni joj suprug i djetetov otac postaje vjerni partijski sudrug Welch. Dorastavši do odrasle dobi, Joe iz prijestupnika i prosvjednika protiv rata u Vijetnamu postaje suprug policajke Anne u koju se zaljubio, a onda i glasnogovornik i vođa policijskog sindikata i glavni borac za prava policajaca...

"Children of the Revolution" sjajna je politička satira o 'endemskoj vrsti' kakva su bili australski komunisti, a u svom ironijskom pristupu redateljsko-scenaristički debitant Peter Duncan oslonio se na vrhunske i izvrsno raspoložene glumce te pseudodokumentaristički prosede. Moćnu glumačku ekipu predvodi briljantna Judy Davis, najpoznatija po dvije uloge nominirane za Oscara - za glavnu u filmu "Putu u Indiju" Davida Leana, te za sporednu u "Muževima i suprugama" Wodyja Allena, no podjednako je dobro pamtimo i po filmovima kao što su "Moja briljantna karijera" Gillian Armstrong te "Barton Fink" braće Coen.

Drugu glavnu žensku ulogu u filmu tumači Rachel Griffiths, također dobro poznata glumica nominirana za Oscara za najbolju epizodnu ulogu u biografskom filmu "Hilary i Jackie". Muški dio glumačke ekipe još je impresivniji. U njemu su čak dvojica dobitnika Oscara za najbolju glavnu ulogu - F. Murray Abraham (Amadeus) i Geoffrey Rush (Sjaj), ali Sam Neill, kojeg poznajemo iz niza popularnih i kvalitetnih filmova (Opasno more, Krik u tami, U raljama ludila, Jurski park 1, 2, 3, Wimbledon). Spomenimo i da se u filmu dva puta izvodi glasoviti pop-hit Marka Bolana i T-Rexa iz ranih sedamdesetih, Children of the Revolution.


Komentari (0)

Foto