Zimovanje (1998)

LA CLASSE DE NEIGE / CLASS TRIP (Originalni naziv)

triler drama

Na zimovanju povučenog dječaka počinju proganjati mračne misli povezane s njegovim ocem

 
Režija: Claude Miller
Scenarij: Claude Miller, Emmanuel Carrere
Uloge: Clément van der Bergh, Lokman Nalcakan, François Roy, Yves Verhoeven, ...

Filmografija

Poznati francuski scenarist i redatelj Claude Miller (La petite voleuse, La petite Lili) režirao je ovu psihološku dramu prema romanu Emmanuela Carrerea, utemeljenom na istinitom događaju. Tvoreći priču o traumama dječaka u kampu, film se poziva i na prijašnje redateljeve tinejdžerske drame, osobito na njegov prvi film, La meilleure façon de marcher. Prilično šokantan, La classe de neige prikazuje suočavanje dječaka s užasnom stvarnošću koja se manifestira kroz snove i fantazije.

Provodeći zimske praznike u kampu za mlade, zatvorenog i osjetljivog dječaka Nicolasa (C. van der Bergh) muče ružni snovi i mračne misli. Oni su uglavnom vezani uz nesreće u kojima je jedan od sudionika njegov otac (F. Roy). Sprijatelji se s dječakom Hodkannom (L. Nalcakan) kojemu povjerava svoje fantazije. Razbolivši se, njeguju ga razrednica i animator Patrick (Y. Verhoeven) koji primjećuju da s dječakom nešto nije u redu. Već gotovo izbezumljen, sazna potresnu vijest koja će pokazati da je stvarnost gora nego njegove najcrnje maštarije...

Oslanjajući se na problematiku odnosa otac-sin, film je zanimljivo ostvarenje majstorski zavijeno u idilično, pitomo alpsko mjesto.


Komentari (0)

Foto