Razlog za život i razlog za smrt (1972)

Ragione per vivere una per morire / A Reason to Live, a Reason to Die (Originalni naziv)

vestern

Osramoćeni unionistički pukovnik mora s grupom odmetnika povratiti izgubljenu utvrdu

 
Režija: Tonino Valerii
Scenarij: Ernesto Gastaldi, Rafael Azcona, Tonino Valerii...
Uloge: James Coburn, Telly Savalas, Bud Spencer, Georges Géret, ...

Filmografija

Energično režiran, atraktivan, dinamičan i vrlo zabavan špageti vestern suscenarista i redatelja Tonina Valeriija (Zovem se Nobody, Sicilijanska veza) efektna je parafraza kultne akcijske drame "Dvanaest žigosanih" Roberta Aldricha.

Amerika tijekom prve polovice 60-ih godina 19. stoljeća, u vrijeme Građanskog rata. Nakon što je praktički bez ispaljenog metka dopustio da nadzor nad utvrdom Holman preuzmu postrojbe Konfederacije kojima zapovijeda pukovnik Frank Ward (T. Savalas), osramoćeni unionistički pukovnik Pembroke (J. Coburn) proživljava teške dane. Proglašen kukavicom i suočen s izlaskom pred vojni sud, Pembroke pristane organizirati samoubilačku akciju kojom bi utvrdu Holman trebao vratiti u ruke Unije. U tu svrhu odluči iskoristiti priču o navodnom konfederalnom zlatu skrivenom negdje u zidinama utvrde, znajući da će tako lakše na suradnju privoljeti skupinu otpadnika koji su mu dodijeljeni kao vojnici. Redom je riječ o na smrt vješanjem osuđenim kriminalcima i besprizornim bivšim vojnicima poput Elija Sampsona (B. Spencer) i narednika Brenta (R. Kolldehoff), ljudima koji ne mogu ništa izgubiti...

Špageti vesterni su mahom realizirani s niskim proračunima i na talijanskom jeziku, s talijanskim redateljima i u talijanskim filmskim studijima Cinecitta, te na lokacijama na Sardiniji i u španjolskoj pustinji u pokrajini Almería. I današnji film, koji potpisuje jedan od važnijih redatelja žanra Tonino Valerii, sniman je u Almeríji, na lokacijama na kojima su realizirani glasoviti naslovi "Za šaku dolara" i "Dobar, loš, zao" te u utvrdi izvorno izgrađenoj za potrebe snimanja filma "Dezerter" Burta Kennedyja.

Sve žanrovske sastavnice su na broju, a gledljivost filmu jamči i zvučna glumačka postava. U glavnoj ulozi nastupa J. Coburn (Veliki bijeg, Bila jednom revolucija, Naš čovjek Flint), a pored T. Savalasa (Kellyjevi heroji, serija "Kojak"), njegov je partner i tijekom 70-ih i 80-ih vrlo popularni B. Spencer (Pazi da ne bude gužve, Par-nepar), nekad uspješni talijanski plivač i olimpijac pravim imenom Carlo Pedersoli.


Komentari (0)

Foto