Novinar (1979)

Novinar (Originalni naziv)

drama politički

Sukobivši se sa urednikom zbog politike nezamjeranja novinar se nađe u problemima

 
Režija: Fadil Hadžić
Scenarij: Fadil Hadžić
Uloge: Rade Šerbedžija, Fabijan Šovagović, Stevo Žigon, Mladen Budiščak, ...

Filmografija

Politička drama "Novinar", redatelja Fadila Hadžića ponajbolje je ostvarenje u karijeri našeg najplodniijeg redatelja, potpisnika 15 dugometražnih igranih ostvarenja. Opora priča o nevoljama koje donosi novinarska profesija, svojim je, za ono vrijeme prilično žestokim prikazom sprege medija i politike izazvala u doba prikazivanja brojne kontroverze.

Film govori o životu novinara (R. Šerbedžija) koji se sukobljava sa svojim urednikom, jer mu ne želi objaviti članak o štrajku radnika u nekoj tvornici. Smatra da urednici čuvaju svoje fotelje i zbog toga vode politiku nezamjeranja. I dok mu je položaj u redakciji vrlo loš, mlada kolegica (V. Zima) jedna je od onih koja mu pruža podršku.

Istodobno i u njegovu braku nastaje kriza. Napušta ga žena (M. Zupančić) koja smatra da on uzalud vodi svoje ratove te nalazi zanimljive ljude na svom radnom mjestu. Glavni junak susreće starog novinara (F. Šovagović) koji je postao teški pijanac i s kojim u kafićima ispija čašice i vodi iskrene razgovore o novinarstvu.

Iako je redatelj Fadil Hadžić na festivalu u Puli nagrađen Zlatnom arenom za režiju, Fabijan Šovagović za mušku epizodnu ulogu a film se još uz to okitio i nagradom publike "Jelen", u kasnijoj distribuciji s kraja filma je izbačena hrvatska himna.

Iznimno slojevit, hrabar film, briljantnih glumačkih ostvarenja, u kojemu je Rade Šerbedžija ostvario jednu od svojih ponajboljih uloga. "Novinar" je zacijelo jedan od najboljih hrvatskih filmova snimljenih sedamdesetih godina.


Komentari (0)

Foto